Определиха датата за нови избори във ФИФА

Работна група ще предложи серия от реформи в организацията

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 21 Юли 2015
0
311

Ню Йорк Таймс

Понеделник, 26 февруари 2016 г. е денят, който ФИФА избра, за да бъдат проведени извънредните избори за заместник на настоящия президент в оставка Сеп Блатер.

Още за изборите във ФИФА

Президентът на УЕФА Мишел Платини ще реши до 15 дни дали да се кандидатира за президент на ФИФА, твърди Франс прес. Ако реши да не се кандидатира Платини ще обяви подкрепата си за един от останалите кандидати.

Настоящият шеф на европейския футбол е фаворит не само на федерации от стария континент, но и на такива от останалите зони.

Решението на изпълнителния комитет бе взето на среща в Цюрих. След нея бе обявено, че организацията ще създаде работна група, която да предложи серия от реформи, целящи само едно – възстановяване имиджа на ФИФА, разклатен след огромния корупционен скандал, избухнал в последните месеци.

Въпреки спекулациите, че Блатер ще се опита да намери начин да запази позицията си, той отново потвърди, че няма да участва в президентската надпревара.

„Няма да се кандидатирам на тези избори”, категоричен бе управляващият вече 17 години ръководител.

Предишният съперник на Блатер – принц Али бин ал Хюсеин от Йордания, който загуби изборите през юни, заяви пред Асошиейтид Прес, че настоящият президент би трябвало да напусне незабавно. Желанието на Блатер за дълга кампания и за време, в което да контролира предложенията за реформи обаче надделя.

След като датата вече е ясна, предстои да се оформи списъка с кандидати за поста. В изявлението на принц Али не стана ясно дали той ще се опита отново да се бори за поста. След изборите през юни той загуби мястото си в Изпълнителния комитет, но все още е начело на футболната асоциация на Йордания.

Мнозина очакват основен претендент за поста да бъде дългогодишният ръководител на европейския футбол Мишел Платини. Футболната му биография и връзката му със световния футбол му дават сериозно предимство. Самият Платини обаче не изглежда ентусиазиран от подобна идея. Освен това поддържа добри връзки с Катар, чиято спорна кандидатура спечели домакинството на световното първенство през 2022 г. И това би могло да доведе до съпротива вътре във ФИФА, особено от привържениците на идеята за реформи.

Кандидатите за президентския пост трябва да бъдат номинирани до 26 октомври, а новият президент ще бъде избран от 209-те асоциации, които само преди два месеца гласуваха доверие на Сеп Блатер.

Срещата в Цюрих всъщност е първата след като настоящия шеф на ФИФА обяви, че подава оставка. Изявлението дойде след като в САЩ потвърдиха, че се води разследване за корупция.

През май швейцарските власти арестуваха седем официални лица от ФИФА в петзвезден хотел в Цюрих в резултат на същото това разследване. Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че 14 настоящи и бивши футболни ръководители и маркетинг мениджъри, без самия Сеп Блатер, са заподозрени в извършване на нерегламентирани дейности и вземане на подкупи в размер на 150 милиона долара.

Настоящите ръководители на организацията опитаха да убедят всички, че срещата сега се провежда в ключов момент и че са готови да променят една организация, която според разследващите е проядена от корупция.

Остава да се види дали предложенията за промени, които включват повече прозрачност по отношение на заплащането на ръководителите на организацията, въвеждането на лимит по отношението на мандатите на президента и проверка на всички топ ръководители, ще бъдат достатъчни, за да успокоят критиците.

Един от основните спонсори на ФИФА – компанията „Coca-Cola”, например, настоя за създаване на независима комисия, ръководена от безпристрастен лидер, която да следи за провеждането на реформите. Като възможен кандидат за този пост бе назован бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан. Говорител на Анан обаче заяви пред BBC, че той не е заинтересован от подобен пост.

В същото време друга компания - McDonald’s, които спонсорират световното първенство от повече от 20 години, заявиха в края на миналата седмица, че промените, които ФИФА предприема са „значими”.

„Не сме доволни от поведението на централата по време на последните инциденти”, категорични бяха от американската компания.

И докато ФИФА опитва да възстанови пострадалия си от корупционния скандал имидж, обвиненията към някои от бившите й служители продължават. В събота Джефри Уеб – вицепрезидент на ФИФА и представител в ръководството на организацията на Каймановите острови пледира невинен в заседание на съда в САЩ. Уеб бе сред първите екстрадирани в страната след избухването на скандала.

Делото се гледа в Областния съд в Бруклин, а обвинението за искане на подкуп за сделки свързани с медийните права и маркетинга.

Арестите през май вече доведоха до промени в Изпълнителния комитет на ФИФА. Мистър Уеб загуби мястото си, както и това на президент на КОНКАКАФ. Това стана още в деня след арестуването му. В резултат на изслушването му в събота пък той получи за обвързване с каквито и да било международни футболни събития и организации.

Друг от арестуваните преди два месеца – Едуардо Ли от Коста Рика продължава да е в ареста в Швейцария заради обвиненията в корупция. През последната седмица президентът на Бразилската федерация Марко Поло дел Неро обяви, че няма да присъства на срещата в Цюрих и остава в родината си, за да се занимава с нещо, което медиите нарекоха „вътрешни въпроси”. Дел Неро всъщност е заместник на Хосе Мария Марин начело на бразилската федерация. Марин бе един от задържаните и все още намиращи се в ареста в Швейцария.

 

 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията