Контролите на волейболистите с Русия пред провал

Всички броят парите, недоволства селекционерът на Сборная

Sportinglife
Sportinglife 16:40 ч., 27 Юли 2015
0
652
Lap.bg

Едни от най-силните проверки, които селекционерът на волейболните национали Пламен Константинов планираше като част от подготовката за Евро 2015 – тези срещу Русия се пред провал. Това обяви пред руските медии завърналият се на поста старши треньор на Сборная Владимир Алекно.

Боян Йорданов под въпрос за европейското

Един от опитните български диагонали – бившият капитан на Левски Сиконко Боян Йорданов може и да не успее да попадне в състава на националния тим за двубоите от европейското първенство.

Причината е контузията, която Йорданов лекува от края на миналия сезон.

„Боян има нужда да влезе в игрови ритъм, за да се види до каква степен е възстановен. За съжаление в такъв период е много по-сложно да прецениш.

По-лесно е, когато си на клубно ниво и когато имаш един период от 8-9 месеца, в който постепенно да влезеш в игрови ритъм. Сега ситуацията около европейското е такава, че за да се вземе едно решение за Боян е малко рисково.

С оглед на това, че имаш едно първенство, което трае девет дни и трябва там да разбереш дали е готов. Не може да бъде след една седмица или един месец. И това носи определени рискове, но ние сме в контакт с Боян.

Той бе и тренира с отбора преди заминаването за Световната лига и Игрите в Баку, когато бяхме тук в София. Беше започнал да напада. Естествено не с максимална сила, а малко по-насочени удари.

Нашето желания бе ако може да започне малко по-рано, ако има възможност да поиграе малко волейбол, за да видим в какво състояние е рамото и тогава вече да преценяваме”, коментира селекционерът Пламен Константинов.

„Днес е много трудно да намериш съперник за контроли. Всички мислят за пари. На този етап двубоите с България няма да се състоят”, обяви Алекно на открита тренировка в края на миналата седмица.

Така сигурните на този етап контроли пред националите остават със Словакия и със Сърбия. Подготовката пък ще стартира в средата на август.

„Първо ще бъдем в София, след което имаме предвиден 20-дневен лагер на Белмекен. След това моето желание е да има още един. Някъде близо до София. Може би в Правец и Ботевград, ако има възможност разбира се и да влезем в София, когато имаме възможност да тренираме в „Арена Армеец“. Като предвиждаме и поне 7-8 контроли в трите уикенда преди европейското първенство. Така че в общи линии подготовката ни ще продължи около 8 седмици”, обясни пред официалния сайт на родната федерация селекционерът Пламен Константинов.

Той потвърди, че разговори за контроли се водят и с победителите в Световната лига Франция.

„Франция е отборът, който успя да покаже почти максимума от потенциала си в момента. Това, което не можаха да направят останалите отбори. Двете отстъпления са на Полша и най-вече Русия. Аз очаквах малко повече от поляците, но при всички положения те са световни шампиони и са тежък противник, сериозен отбор.

Германия е може би най-бързо израстващият отбор на европейско ниво за последния олимпийски цикъл според мен. Германия направи огромен скок напред в този цикъл и потвърди това още миналата година с бронзовия медал от световното първенство. Тази година изпълниха поставената им цел в първата част от сезона със спечелването на титлата в Баку. Така че те са един от най-сериозните отбори на европейско ниво.

На европейското ще дойде и една по-мобилизирана и по-озлобена Русия. Сега какъв ще бъде ефектът от връщането на старите пушки в националния отбор, само времето ще покаже. Но при всички положения Русия не може да повтори това, което направи в Световната лига. При всички положения ще има крачка напред. Колко голяма ще бъде тя е въпросително.

Като цяло тенденцията е - Европа доминира и диктува световния волейбол при мъжете. А от друга страна е жалко, че бива игнорирана. По новите разпоредби ще бъде отрязана една европейска квота за Олимпийските игри, което според мен не е справедливо”, анализира още Константинов.

Той направи и оценка на първата половина на сезона за националния отбор.

„За Европейските игри в Баку според мен оценката е отлична! За мен това бе програма максимум. Беше ясно, че Германия е най-сериозният отбор там, защото само ние и те отидоха в Баку със състезатели от първите отбори. И фактически бе логично да се стигне до един финал между тези два тима. Макар че и другите отбори имаха своите достойнства, но мисля, че двата отбора, които най-много заслужаваха, играха на финал

В Световната лига, като изключим финала мисля, че отборът тръгна в една възходяща линия. Но за съжаление може би този позитивизъм малко подби финала с Франция. Не защото Франция победи не заслужено. Въпросът е, че ние не можахме да влезем в този мач от началото до края. Това е основното, за което съжалявам. В крайна сметка ние имахме поставена цел – да влезем в първата осмица на турнира. За съжаление стигнахме до финала, но не я изпълнихме. Така че оценката за Лигата е по-умерена.

Но пък и аз нито един път не изиграх два мача с един и същ състав. Наблягахме повече на първия двубой и втория отивахме на варианта да дадем повече шанс за изява на по-голям кръг от хора. Така че не сме гонили във всеки един мач задължителна победа с един състав и с възможно най-доброто, което имаме. Исках да дам възможност на повече хора да поиграят. Така че според мен е нормално единият мач да ни е бил винаги по-силен, а другият по-колеблив”, коментира националният селекционер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията