Герои от криминалната хроника

Баскетболистите от НБА често нарушават правилата

Sportinglife
Sportinglife 11:25 ч., 03 Авг 2015
0
1401
Getty Images

През последната седмица събитият, привличащи най-много внимание и свързани с Националната баскетболна асоциация не се появяваха в спортните, а в криминалните хроники.

Най-напред нападателят на Атланта Майк Скот бе зцдържан с марихуана и екстази в колата си, след това центърът на Индиана Джордан Хил бе заловен с превишена скорост.

Ако към това добавим и ареста за шофиране след употреба на алкохол за играещия в Денвър Тай Лоусън, можем д обобщим, че лятото в НБА е преди всичко криминално.

Само че за Лигата подобни неща не са рядко срещано явление.

И те отдавна не изненадват никого. Статистиката е категорична – от началото на съществуването на първенството до този момент случаите на арестувани за различни прояви баскетболисти са 355. Първите подобни скандали избухват само 5 години след старта на шампионата. „Пионери” са двама играчи от вече несъществуващия отбор на Индианаполис Олимпианс.

През октомври 1951 г. Ралф Бърд и Алекс Гроз се озовават в полицейския участък след като пробвали късмета си в нелегално казино.

По онова време арестите на професионални баскетболисти са нещо изключително рядко. От 1950 до 1970 г. подобно нещо се случва едва шест пъти, при това не с най-класните изпълнители. След 1970 г. количеството на престъпленията, извършвани от състезатели обаче започва да расте.

Най-голям е ръстът му през 90-те години когато играчите се забъркват в 105 нарушения на закона, което е почти пет пъти повече от броя им в предишното десетилетие.

Пикът обаче е достигнат на границата между двете хилядолетия – в периода от 1999 до 2003 г. са регистрирани 94 нови случая, а абсолютния рекорд е през 2000 г. когато арестите са 21.

Причините, разбира се, може да са много, но едва ли е съвпадение, че по същото време се отчита и значително увеличение на доходите на баскетболистите, играещи в НБА.

Тенденцията продължава и през последните години. От 2010 г. до средата на тази година има вече 68 ареста на състезатели, което води до извода, че в края на декадата може да е налице нов рекорд.

Последните „герои” на криминалната хроника нагледно показват кои са най-популярните нарушения на закона.

Освен притежанието на марихуана, превишената скорост и шофирането след употреба на алкохол другото, което попада в полицейските хроники са различните скандали. Това обаче са по-редки случаи – за 65 години техният брой е едва 103.

Сред екзотичните закононарушения е кражбата на автомобили, отдала се обаче само на представителите на Атланта Майк Сажарнер през 1977 г- и Еди Джонсън през 1980 г.

Едва два са и случаите на играчи заловени с проститутки.

В единия на Джеймс Уорти просто му изневерява късмета докато през 1990 г. търси компания за приятно прекарване на времето преди гостуването на Хюстън. В другия Андрю Блатч през 2007 г. попада направо на полицай под прикритие.

И още един любопитен случай, който се отличава от общата статистика – Ненад Кръстич, който формално попада в категорията на скандалджиите.

Само че бившият център на Оклахома Сити се спречква не с полицаи или хулигани, а с играчите на националния отбор на Гърция.

Случката се разиграва през 2010 г. По време на масовото сбиване между сръбския и гръцкия тим Ненад удря със стол по главата един от съперниците си, а друг опитва силата на хватката му.

Заедно с комичните обаче има и много трагични случаи.

Единственото убийство в списъка се случва през 1991 г. когато резервният защитник на Бостън Чарлз Смит под влияние на алкохолаоткрива стрелба в Студентското градче на университета в Бостън и убива две жени.

След като изтърпява почти две годишен арест, Смит сменя 20 отбора в низшите лиги на САЩ, Европа, Пуерто Рико и Аржентина. През 2010 г. самият той е прострелян два пъти в гърдите, но оцелява. Полицията пък открива в дома му кокаин.

Проблеми със закона имат не само резерви, но и суперзвезди от НБА.

Случаят със снетите впоследствие обвинения в сексуално насилие за Кобе Брайънт е известен на всички.

Арестуван е бил дори самият Майкъл Джордан, макар че историята няма чак такава публичност.

Случката се разиграва през 1989 г. когато набиращият популярност баскетболист е задържан да шофира червено „Ферари Тестароса” със скорост превишаваща двойно позволената на трасето.  Джордан провежда приятелски разговор с полицая, който го спира и който незабавно го разпознава. Пропуска обаче да плати глобата и се сеща за нея едва когато му изпращат призовка за арест.

Санкцията е незабавно платена.

На сметката на съотборника му Скоти Пипън пък е нападение на жена и незаконно притежание на оръжие.  

Към списъка на нарушителите в Чикаго прибавяме и Жоаким Ноа, който често се развлича с алкохол и марихуана.

Истински рекордьор сред отборите е Портланд, който по едно време получава и прозвището „Джейл Блейзърс”.

В историята на клуба негови играчи са арестувани 23 пъти. Именно за този отбор играе и Джърмейн О`Нийл, който е задържан за нецензурни обиди към полицаи когато е едва на 18 години.

Така той става най-младият нарушител на закона сред баскетболистите. Най-възрастен пък е Клиф Робинс, който на 40 години е заловен с марихуана в жабката на колата.

В позорния списък като цяло има представители на всички днешни тимове от НБА.

Единствено Орландо би могъл да бъде изключение ако не беше Даръл Армстронг, който след посещение в нощен клуб през юли 2003 г. не се беше опитал да хване такси, стоейки на средата на улицата, а след това  се беше скарал с полицая, опитал да го върне обратно на тротоара.

Сред играчите с най-много сблъсъци със закона е Дерек Коулман – новак в Лигата през 1993/94 с едно попадане в Мача на звездите и със седем в затвора.

„Прегрешенията” му обаче не са сериозни – от нарушаване на правилата за движение, до леко хулиганство. Близо до неговото постижение от настоящите баскетболисти са Джей Ар Смит и Тай Лоусън, които вече имат по четири задържания.

Особено място в списъка има и за Джейсън Кид.

Той е бил в ареста три пъти – за сбиване, домашно насилие и шофиране след употреба на алкохол. Между първото и последното задържане обаче има 17 години и шест месеца.

Източник: Championat.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията