Най-неправдоподобните трансфери в историята

Как английски средняци привличат европейски и световни знаменитости

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 14 Авг 2015
0
44452
Getty Images

Роберто Манчини в Лестър

36-годишният Манчини пристигна на „Филбърт Стрийт“ през януари 2001 г.

Тогава сайтът на „Би Би Си“ отбеляза, че „Лисиците“ са привлекли ветерана, тъй като според мениджъра Питър Тейлър тимът е имал нужда от „опитен нападател, който да помага на Аде Акинбий, Тревър Бенджамин и Ричард Кресуел“.

Самият факт, че името на Роберто Манчини може да бъде споменато в едно изречение с тези тримата, е пълен абсурд!

В крайна сметка италианецът напусна след по-малко от месец и стана треньор на Сампдория.

Карлос Тевес и Хавиер Масчерано в Уест Хем

През лятото на 2006 г. в края на трансферния период всички говореха само за скандалното преминаване на Ашли Коул от Арсенал в Челси.

Точно тогава Уест Хем хвърли футболния свят в истински шок с помощта на тайнствения агент Кия Джорабчян, като привлече аржентинските национали Масчерано и Тевес.

Разбира се, всички знаят как приключи тази история. Масчерано не успя да се наложи в първия отбор, преди да бъде пратен в Ливърпул, докато Тевес, който в началото също имаше проблеми с адаптацията, в крайна сметка вкара головете, които оставиха „Чуковете“ в елита.

Уест Хем обаче бе глобен 5,5 млн. паунда и принуден да плати 20 млн. паунда компенсация на Шефилд Юнайтед, който изпадна, тъй като лондончани нарушиха разпоредбите относно държателите на правата на играчите във Висшата лига.

Фабрицио Раванели в Мидълзбро

Мидълзбро бе обозначил амбициите си, привличайки обещаващия бразилски младок Жуниньо Паулиста през ноември 1995 г.

На следващото лято собственикът Стив Гибсън пак развърза кесията и привлече Фабрицио Раванели.

Трудно е да си спомним какъв шок предизвика този трансфер, защото кариерата на италианеца скоро тръгна рязко надолу.

Раванели обаче дойде на „Ривърсайд“ като победител в Шампионската лига с Ювентус, докато Боро бе приключил предишния сезон на 12-о място!

Раванели се отчете с хеттрик срещу Ливърпул в дебюта си, но 16-те му гола в първенството не предотвратиха изпадането на северняците.

На следващия сезон пък италианецът пое за Марсилия.

Оси Ардилес в Тотнъм

През 1978 г. трансферът на аржентинския национал Ардилес в Тотнъм беше едно малко чудо – изпълнение с вълшебна пръчица, което трудно се вписваше в реалността.

„Шпорите“ току-що се бяха завърнали в елита по не особено убедителен начин.

Те платиха 750 000 паунда за Ардилес и сънародника му Рикардо Вия – световни шампиони с Аржентина.

„Таймс“ написа, че тази сделка е „разтърсила“ света на футбола и определено бе близо до истината.

Ардилес остана в Тотнъм десет години, докато Вия се се прочу с невероятния си победен гол във финала за Купата на Англия през 1981 г. срещу Манчестър Сити.

Пеле в Ню Йорк Космос

Пеле приключва кариерата си в любимия Сантос през 1974 г. и всички си мислят, че „Краля“ повече няма да играе професионален футбол.

Финансови проблеми обаче го карат да се завърне в занаята. Тогава Пеле се сеща за разговор с Клайв Тои, генералния мениджър на Ню Йорк Космос, който е провел няколко години по-рано.

„Парите не са проблем“, подметнал тогава Тои. „Ще платим колкото трябва“.

Пеле имал оферти от Реал и Ювентус, но нямал никакво желание да се напряга в Европа. Затова трикратният световен шампион избрал Космос.

„Ако отидеш в Европа, най-много да спечелиш още някоя титла“, казал Тои на Пеле. „Ела в Америка и ще завоюваш цяла страна!“

Кевин Кийгън в Саутхемптън

Саутхемптън свиква пресконференция през февруари 1980 г. и никой не знае какво именно ще бъде съобщено на нея.

Някои си мислят, че тя е свързана с бъдещето на Чарли Джордж, който играе под наем в Нотингам. Други подозират, че клубът ще напусне стадиона си – „Дъ Дел“.

Никой обаче не очаква да бъде оповестено привличането на двукратния носител на „Златната топка“.

„Дори когато кацнах на летището в Саутхемптън, никой не се усети“, пише по-късно Кийгън в автобиографията си. „Всички решиха, че ще участвам в някаква реклама за някой от спонсорите си. Появата ми на пресконференцията накара аудиторията да загуби ума и дума“.

Нищо чудно, след като Кийгън преди това е спряган за трансфер в някои от най-големите европейски клубове. Но вместо да се озове в Ювентус, легендата преминава в Саутхемптън за някакви си 500 000 паунда.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията