Шарапова е №1 по пари сред жените в спорта

Седем тенисистки в Топ 10 на списание Forbes

Sportinglife
Sportinglife 13:20 ч., 13 Авг 2015
0
1471

На корта Мария Шарапова може и да е втора цигулка на Серина Уилямс, но рускинята е №1, когато става въпрос за приходи. Според списание Forbes Шарапова е най-добре печелещата спортистка за 11-ата поредна година, а Серина заема втората позиция, като разликата между тях не е за пренебрегване – почти 5 милиона долара.

Топ 10 на жените в спорта с най-големи приходи

1. Мария Шарапова, тенис    29,2 милиона долара
2. Серина Уилямс, тенис    24,6 милиона долара
3. Каролин Возняцки, тенис    14,6 милиона долара
4. Даника Патрик, автомобилизъм    13,9 милиона долара
5. Ана Иванович, тенис        8,3 милиона долара
6. Петра Квитова, тенис        7,7 милиона долара
7. Симона Халеп, тенис        6,8 милиона долара
8. Ронда Раузи, ММА        6,5 милиона долара
9. Стейси Люис, голф        6,4 милиона долара
10. Агниешка Радванска, тенис    6 милиона долара

За периода от юни 2014 до юни 2015 приходите на Шарапова са 29,7 милиона долара, а тези на Уилямс – 24,6 милиона долара. В тези суми се включват приходите от наградни фондове, както и парите, които звездите получават от реклами и спонсори.

Класацията на Forbes показва, че най-много пари в женските спортове има в тениса – в Топ 10 присъстват точно седем тенисистки.

Звездата от НАСКАР Даника Патрик е най-напред от тези, които не печелят парите си с ракета на корта – Даника заема 4-ото място, а новата звезда в бойните спортове Ронда Раузи е едва на 8-о място, при това с доста по-скромни приходи в размер на 6,5 милиона долара.

Въпреки популярността на Раузи, тя печели доста по-малко пари от колегите си мъже, които се занимават с такива спортове на най-високо професионално равнище.

Според информация от UFC Раузи печели много повече от всички шампиони в историята на шампионата и компанията, но оттам отказаха да потвърдят данните на Forbes.

В днешно време жените записват рекордни приходи в спорта, но въпреки това продължават да изостават от колегите си мъже. Пак според Forbes в световната класация на най-добре платените спортисти, първите 25 позиции са заети изцяло от мъже.

В това отношение тенисът е далеч напред в сравнение с всички други спортове. Изравняването на наградните фондове на турнирите за мъже и жени е проблем, с който дълго време се занимаваха ATP и WTA и в крайна сметка бяха постигнати задоволителни резултати за всички страни.

Сега разликите в парите, за които се състезават мъжете и жените в тениса са в проценти, а не в пъти, както е в другите спортове.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията