Загадката US Open

Федерер е готов да изненада отново Джокович

Sportinglife
Sportinglife 12:55 ч., 28 Авг 2015
0
1586
GETTY IMAGES

За втори път в последните три турнира от Големия шлем Новак Джокович и Рафаел Надал са в една четвъртина на основната схема. Но случаят е доста по-различен в сравнение с предишния път, когато се случи това.

Първо - US Open не се играе на клей като Ролан Гарос и евентуалният четвъртфинал няма да предизвика такава истерия и второ - Анди Мъри и Стан Вавринка са в половината на Федерер.

Спокойно може да се каже, че хем има баланс в схемата, хем ще има и достатъчно интересни мачове още в началните кръгове на надпреварата в Ню Йорк.

Четвъртината на Джокович

Няма как да не е събитие Джокович и Надал да са в една четвъртина, но с оглед на играта и формата на Матадора едва ли може да се очаква сензация от него. Самият факт, че приемаме като сензация евентуалното класиране на испанеца за полуфиналите (не говорим за финал) показва в какво състояние е.

Той спечели три титли през сезона, но две от тях бяха от категория ATP 250. Милош Раонич също е в лоша форма и не се вижда кой може да създаде главоболия на Ноле.

Затова е по-удачно да се огледаме за други имена, като това на Давид Гофен, който постави под сериозно напрежение световния №1 в Синсинати, след като му поведе с два брейка в решителната част.

Най-интересен мач в първия кръг: Рафаел Надал - Борна Чорич
Най-интересен мач (евентуален) във втория кръг: Фелисиано Лопес - Марди Фиш
Най-интересен мач (евентуален) в третия кръг: Давид Гофен - Симоне Болели

Четвъртината на Нишикори

Тук изглежда много по-интересно. И не само заради присъствието на Григор Димитров, който не може да се оплаче от жребия.

Най-високо поставените Кей Нишикори и Давид Ферер никога не са печелили титла от Шлема, въпреки че японецът игра финал в Ню Йорк през 2014-а, а ветеранът от Испания също има един финал. Ферер обаче беше контузен дълго време и е изиграл един-единствен мач след Ролан Гарос.

Шампионите на US Open през новото хилядолетие

2014 Марин Чилич (Хърватия)

2013 Рафаел Надал (Испания)

2012 Анди Мъри (Великобритания)

2011 Новак Джокович (Сърбия)

2010 Рафаел Надал (Испания)

2009 Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина)

2008 Роджър Федерер (Швейцария)

2007 Роджър Федерер (Швейцария)

2006 Роджър Федерер (Швейцария)

2005 Роджър Федерер (Швейцария)

2004 Роджър Федерер (Швейцария)

2003 Анди Родик (САЩ)

2002 Пийт Сампрас (САЩ)

2001 Лейтън Хюит (Австралия)

Освен Григор, в тази четвъртина са още шампионът Марин Чилич, Гаел Монфис, Джо-Вилфрид Цонга, Жереми Шарди и Александър Долгополов. Ще е интересно да се види какво ще предложи Нишикори, който в предишните си участия преди финала миналата година не бе прескачал третия кръг.

Най-интересен мач в първия кръг: Кей Нишикори - Беноа Пер
Най-интересен мач (евентуален) във втория кръг: Гаел Монфис - Сергей Стаховски
Най-интересен мач (евентуален) в третия кръг: Григор Димитров - Марин Чилич

Четвъртината на Мъри

Най-безинтересната четвъртина ни дарява най-интересния мач в първия кръг, който противопоставя Анди Мъри и Ник Кирьос.

Стан Вавринка може да се изправи на пътя на британеца на четвъртфиналите, като Кевин Андерсън и Доминик Тийм са евентуалните играчи, които могат да поднесат някаква изненада. Но такава изглежда малко вероятна. Все пак не бива да подценяваме толкова много Жил Симон, Доналд Йънг, Ернест Гулбис и Виктор Троицки...

Най-интересен мач в първия кръг: Анди Мъри - Ник Кирьос
Най-интересен мач (евентуален) във втория кръг: Жил Симон - Ернест Гулбис
Най-интересен мач (евентуален) в третия кръг: Стан Вавринка - Джак Сок

Четвъртината на Федерер

С представянето си в Синсинати Федерер успя да върне времето назад и в негово лице Джокович със сигурност вижда сериозна заплаха. Все пак двамата не могат да се изправят един срещу друг преди финала. Сама по себе си титлата в Охайо не бе толкова изненадваща, колкото играта, с която бе постигната.

Маестрото игра наистина класен тенис, в който доминираше изключително сериозно над съперниците си. Сервисът му бе невероятен и това му позволяваше дори да експериментира с интересни тактически елементи.

Федерер започва срещу Леонардо Майер, а швейцарецът трябва да е внимателен, тъй като този съперник имаше пет мачбола срещу него в Шанхай по-рано през сезона. Следващото препятствие може да е Маркос Багдатис, след което идва Филип Колшрайбер. На осминафиналите потенциален съперник на Федерер е един от бомбардирите Джон Иснър или Иво Карлович.

Най-интересен мач в първия кръг: Ришар Гаске - Танаси Кокинакис
Най-интересен мач (евентуален) във втория кръг: Лейтън Хюит - Бърнард Томич
Най-интересен мач (евентуален) в третия кръг: Иво Карлович - Джон Иснър

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията