Десетте най-големи трансферни гафа на Реал Мадрид

От Ето’о до Неймар и Фалкао – когато „Белия балет“ се излага пред целия свят

Sportinglife
Sportinglife 11:25 ч., 02 Сеп 2015
0
10194
Getty Images

Трансферът на Давид де Хеа от Манчестър Юнайтед в Реал (Мадрид), за който се говореше цяло лято, в крайна сметка не бе осъществен заради едно дребно закъснение (в зависимост от източниците то варира между 30 секунди и 26 минути).

Целият свят констатира, че между неудачниците, които отлагат всичко за последния възможен момент, а после се чудят защо плановете им вечно се провалят, и два от най-големите и успешни клуба в света има далеч повече прилики, отколкото можеше да се предположи.

В. „АС“: Реал – Юнайтед, засечка в полунощ

„Преди подобни неща не се случваха на Реал (Мадрид), а само на Барса и на нашите“, подметна ми вчера един привърженик на Атлетико.

Гръмкият провал на трансфера на Давид де Хеа, една „РЕАЛна засечка“, както провъзгласи в. „Мирър“, предизвика иронични коментари и подигравки в целия свят.

За Реал това беше кулминацията на тъжното лято.

Шумен крах на пазара и лошо отношение към един добър вратар – Кейлър Навас, който искаше да остане на „Бернабеу“, но когото клубът принуждаваше да напусне. Накрая „Кралския клуб“ рискуваше да падне от два стола на земята.

От „Белия балет“ разпространиха обяснение на случилото се, в което прехвърлиха цялата вина върху Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи“ също излязоха с официално изявление, доста по-различно от това на мадридчани.

От Манчестър твърдят, че шефовете на Реал са отхвърлили предложената им от страна на англичаните помощ. По всичко личи, че става дума на случай на силно взаимно недоверие, напрегната прибързаност и изключителна непохватност.

И всичко това – в отношенията между две от най-престижните спортни институции в света. Позор за двата клуба и за световния футбол!

Но при „белите“ нещата отдавна се развиват по най-лошия възможен начин.

Като се започне от срамното напускане на Касияс и се стигне до засечката в полунощ, като се мине през начина, по който Серхио Рамос използва интереса на Юнайтед, за да си издейства увеличение на заплатата в Мадрид.

При това много привърженици на Реал са на мнение, че Де Хеа не е чак толкова по-добър от Кейлър Навас, че да си заслужава главоболието и огромната трансферна сума. А и договорът му с Юнайтед изтича само след година.

Нещо повече – Кейлър спечели симпатиите на феновете, които вече искат от сърце той да триумфира на „Бернабеу“ напук на шефовете.

Ако обобщим, привличането на Де Хеа още това лято беше необяснима идея фикс на Флорентино, която му докара само куп негативи.

По този повод мадридският в. „Ас“ напомни за още десет случая, в които „Белия балет“ се изложи жестоко на трансферния пазар.

ХУНТЕЛАР И ЛАС

Реал привлече двамата играчи през зимния прозорец на сезон 2008/09. Хунтелар дойде от Аякс срещу 27 млн. евро, а Ласана Диара – за 20 млн. от Портсмът.

Проблемът беше, че шефовете на Реал не бяха наясно с правилника на УЕФА и не знаеха, че само един от двамата ще може да играе в Шампионската лига, защото играчите вече бяха участвали в Купата на УЕФА.

От европейската централа отхвърлиха искането на „Кралския клуб“, по онова време оглавяван от Рамон Калдерон, да бъде направено специално изключение.

В крайна сметка на „Бернабеу“, решиха, че Лас им е по-нужен и го картотекираха в ШЛ. Хунтелар напусна шест месеца по-късно за 15 млн. евро и премина в Милан, след като вкара 8 гола в 20 срещи за Реал.

Диара остана в Мадрид до лятото на 2012 г. (87 мача и 1 гол).

НЕЙМАР

През лятото на 2011 г. бразилецът имаше готов договор с Реал (Мадрид). Две години по-късно, когато Сантос реши да го продаде, „Белия балет“ трябваше да се бори със сериозен конкурент в лицето на Барса.

Бразилският клуб предостави на звездата си възможността сама да решава бъдещето си и Неймар предпочете да премине на „Ноу Камп“.

Любопитното е, че през 2006 г. Реал можеше да привлече бразилеца за жълти стотинки. Тогава 14-годишният Неймар премина блестящо пробите в Мадрид.

Всички останаха изключително впечатлени от огромния му талант, но „Кралския клуб“ се отказа от него, тъй като агентът на Неймар Вагнер Рибейро поиска 60 000 евро комисиона за трансфера.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията