Турнирът на избраните

Кои са най-големите звезди на Световната купа

Sportinglife
Sportinglife 08:50 ч., 07 Сеп 2015
0
561
Fivb.org

Утре в Япония стартира един от най-престижните волейболни турнири на ниво национални тимове – Световната купа.

За първи път в историята на надпреварата тя ще се проведе преди континенталното първенство на най-голямата федерация в този спорт – Европейската.

Както всяко издание и това ще раздава олимпийски квоти и първите два тима в крайното класиране ще се присъединят към Бразилия, които имат сигурно място в надпреварата в Рио догодина като домакин.

Заради важността на надпреварата всеки от 12-те тима ще участва с най-доброто в Япония.

В Страната на изгряващото слънце ще видим и имена, които не видяхме по време на предишния турнир за национални отбори – Световната лига.

Едно такова е Османи Хуанторена. За кубинеца с италиански паспорт това ще е първият турнир с екипа на „скуадра адзура”.

Участниците

Европа: Полша, Италия, Русия

Северна Америка: Канада, САЩ

Южна Америка: Венесуела,Аржентина

Австралия и Океания: Австралия

Африка: Тунис, Египет

Азия: Иран, Япония

След като напусна родината си без каквото й да било разрешение, Хуанторена трябваше да изчака две години, за да може изобщо да играе волейбол.

Последва шеметно изкачване към върха не без помощта и на българина Радостин Стойчев. Така се стигна и до включването му в състава след тазгодишната Световна лига.

На Хуанторена в "скуадра адзура" ще партнира и помага Иван Зайцев. Един от безспорно най-талантливите играчи на последните години бе пред угрозата да пропусне и този турнир след като същото му се случи с финалите на световната лига.

Причината – неразбирателство с треньора и изваждане от състава. Без него обаче Италия не направи нищо запомнящо се в Рио де Жанейро през юли и от местната федерация набързо жертваха наставника. Новият пък не се поколеба да върне Зайцев в тима и именно на него ще се разчита за успех в Япония.

Промени имаше и в треньорският щаб на Русия, и в списъка с играчи, на които Сборная ще разчита.

Новият стар старши треньор Владимир Алекно не се поколеба да изпрати повиквателна на ветерана Сергей Тетюхин.

Една от легендите на този спорт в световен мащаб на 23 септември ще навърши 40 години, но си остава незаменима фигура за Сборная. Посрещачът, който има олимпийска титла, сребърен и два бронзови медала от олимпийски игри ще трябва да поведе по-младите си съотборници към поредно участие в най-престижния форум.

Другата суперзвезда, която ще бъде част от състава на Русия в Япония е Дмитрий Мусерски.

218-сантиметровият блокировач участва в едва четири двубоя от тазгодишното издание на Световната лига, но пък това не попречи на новия треньорски щаб да потвърди категорично, че ще разчита на олимпийския шампион от Лондон 2012.

Нещо повече – именно Мусерски ще бъде новият капитан на Сборная. Решението на Алекно изненада всички в Русия, но пък какво по-логично от това да връчиш лентата на състезател, който без проблем и в хода на мача сменя амплоато и от блокировач се превръща в диагонал и то създаващ сериозни неприятности на съперника?!

С капитанската лента, но на Полша, ще бъде друга голяма звезда – Михал Кубяк.

Посрещачът изведе своите само до полуфинал в Световната лига и сега заедно със съотборниците си е жаден за реванш. Кубяк и компания са готови на всичко, за да докажат, че след спечелването на световната титла миналата година не са тръгнали надолу.

Помощ на Кубяк трябва да окаже съотборника му Бартош Курек.

Всъщност именно с двете суперзвезди са свързани лошите новини за селекционера на „дружина полска” Стефан Антига. Кубяк се оплаква от болки в дясното коляно и на тренировките през последните два дни не скача. Курек пък има проблеми с гърба. По същата причина диагоналът на Полша пропусна някои мачове на тима в тазгодишната Световна лига.Двамата пропуснаха някои от контролите, които бяха част от подготовката на състава, но от треньорския щаб се надяват те все пак да бъдат възстановени за старта на надпреварата утре.

Европейските тимове обаче ще трябва да се справят със сериозната конкуренция на Северна и Южна Америка.

Точно преди година голямата звезда и лидер на САЩ Мат Андерсън шокира волейболния свят с изявлението си, че спира със спорта.

Диагоналът бе категоричен, че раздялата със семейството му, наложена от кариерата в руския Зенит, му тежи и се чувства депресиран и това е причината да се откаже. Още тогава Андерсън обяви, че няма идея колко време ще му е необходимо, за да се върне на терена.

Мрачните прогнози сочеха поне година. Само два месеца по-късно обаче американската суперзвезда отново бе в залата, при това в никак не лоша форма. Усилията му обаче не бяха достатъчни, за да могат американците да защитят титлата си от Световната лига, но сега Андерсън и компания са амбицирани да бъдат на по-високо ниво и да си осигурят още в Япония участие на олимпийските игри.

Когато става дума за южноамерикански отбори първите асоцации естествено са Бразилия.

Но на световната купа селесао няма да участва, а честта на континента ще защитава Аржентина.

„Гаучосите” използваха правилно Световната лига за подготовка, дозирайки внимателно натоварванията на супрезвездите си една от които е Факундо Конте. Воден от него тимът спечели Панамериканските игри, а по време на подготовката за световната купа изигра пет контроли, в които записа и победи над бъдещите си съперници като Италия и Полша.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията