Топ 5 на пилотите на „Монца”

Кои от звездите във Формула 1 се представиха най-силно в Гран при на Италия

Sportinglife
Sportinglife 17:35 ч., 08 Сеп 2015
0
714
GETTY IMAGES

Световният шампион Люис Хамилтън не срещна особена съпротива по пътя към втората му поредна победа на „Монца”, също като през миналата година той стартира първи, беше начело от старта до финала и взе победата.

Със седем победи от 12 старта Хамилтън вече излиза на финалната права към третата му титла във Формула 1. А отпадането на съотборника му Нико Розберг допълнително улесни Люис, който вече има 53 точки аванс пред германеца.

Кои обаче са другите пилоти, които направиха впечатление с представянето си на „Монца”? Все пак, не можем да отличим само Люис след уикенда, нали?

И така, без съмнение Хамилтън беше №1 на „Монца”. Той доминира в състезанието и дори в последните обиколки беше принуден от бокса да увеличи още темпото, за да има аванс от над 25 секунди пред Фетел на финала.

Люис става все по-силен, а надпреварите на „Спа” и „Монца” са идеалният пример за това. Пък и Хамилтън вече заяви, че иска да спечели всички състезания оттук до края на сезона.

№2 е за Кими Райконен. Без значение чия е вината за проваления старт на Райконен, той се озова последен на влизането в първия завой, а след това проведе много силно състезание с поредица изпреварвания, за да се класира пети. Освен това изпревари Себастиан Фетел в квалификацията, което има особено важно значение на „Монца”.

Топ 3 затваря Дениъл Рикардо. Австралиецът се озова на последна стартова редица, а заради недостатъчната мощност на моторите Renault „Монца” не е сред любимите писти на колите на Red Bull. Въпреки това Дениъл кара много силно, избра по-различна стратегия и в крайна сметка взе точки. Прогресът му през колоната не беше толкова впечатляващ, колкото този на Райконен, но също толкова ефективен.

Както и в състезанието №4 е за Валтери Ботас. Финландецът не успя да се пребори за място на подиума, но ако той караше със стратегията на Маса, Валтери щеше да е трети, а бразилецът – четвърти. Все пак Валтери направи достатъчно, за да остави силни спомени , тифозите, което е важно, когато Ferrari започне да търси заместник на Райконен за 2017 година.

И №5 е за ветеранът Фелипе Маса. Бразилецът се оплака шеговито, че вече е „твърде стар за това”, но по карането му това изобщо не си личи. А и Фелипе беше посрещнат възторжено на подиума, фераристите все още го смятат за един от тях. Маса се отбранява страхотно срещу налитащия Ботас в последните обиколки и това не остана незабелязано.

И накрая, още двама пилоти, които бяха близо до големия успех, но останаха на крачка назад. Себастиан Фетел се пребори за второто място, но германецът остана без съперници в решителните моменти – Райконен изпадна от сметките още на старта, а малко преди финала Нико Розберг остана без мотор и спря.

Всъщност, Розберг щеше да се качи на подиума, дори и да не беше успял да довърши атаката си срещу Фетел. И щеше да запише впечатляващ резултат, тъй като остана шести на старта, но после прескочи при единственото си спиране в бокса и двамата пилоти на Williams, а след това се втурна да преследва Фетел и второто място. Но нямаше късмет, а гръмналият мотор на Нико отнесе и реалните му шансове за титлата. Въпреки че, още е рано да такива изводи.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията