Новицки или Гасол?

Испания и Италия решават в последния кръг кой ще играе на 1/8-финал

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 10 Сеп 2015
0
230
Getty Images

Големият длъжник на Германия – Денис Шрьодер

Двубоят между Германия и Италия бе драматичен, с елементи на изключително шоу. Италия спечели със 89:82, а за целия мач разликата достигна девет томки само веднъж.

През останалото време разликата бе изключително малка. При това италианците успяха да се възползват максимално от грешките на съперника след като 11-те загубени топки на Бундестима превърнаха в 20 точки. Тимът от Апенините пък загуби топката само девет пъти, но с желязна защита допусна едва шест точки в резултат на тези грешки.  Главно действащо лице в сблъсъка бе Денис Шрьодер.

В актива си той записа 29 точки и 7 астистенции, но именно неговите грешки в критичните моменти не позволиха на Бундестима да спечели въпреки че често водеше в резултата.

В края на редовното време той реализира само един от наказателните си удари, в отговор Данило Галинари успя да изравни резултата, а при ответната атака Германия не успя да реализира и се стигна до продължения. Във финалните секунди Шрьодер и Новицки направиха нови пропуски, докато Галинари и Марко Белинели се възползваха от шанса.

Така италианците вече са сигурни за участието си в плейофите, докато Германия ще води битка с Испания в последния кръг от предварителната фаза. Така обаче се спазват най-добрите традиции на Евробаскет и е сигурно, че отборът, който спечели ще се възроди, докато другия ще се прибере у дома с наведена глава.

Сръбска стабилност

Лидерът в група В Сърбия не позволи никаква изненада и без особени проблеми се справи с тима на Турция – 91:72. Ключова за успеха на „плавите” бе великолепната им защита.

Черешката на тортата бе разликата от 15:0 в първата четвърт. В средата на втората част разликата достигна до 21 точки в полза на фаворита и всички въпроси около изхода на срещата отпаднаха.

Въпреки това тимът на Сърбия не може да бъде сигурен за първото място в крайното класиране в групата, неговата съдба ще се решава в сблъсъка с Италия. Що се отнася до Турция – отборът има все още теоретични шансове за изпадане от следващата фаза, но на практика те изглеждат твърде минимални. За да се случи това тимът трябва да загуби от Исландия, чийто състав има четири загуби.

Грузинска революция

За скромните шест минути в мача с Македония Грузия се превърна от отбор с твърде мрачни перспективи в основен претендент за четвъртото място в плейофите от група С. 

Тимът спечели с 90:75 точки, като още в началото поведе с 16:3 и не позволи на съперника нито веднъж да изравни резултата или да поведе. Основната причина за успеха на грузинците бе впечатляващата ефективност при стрелбата от зоната за две и три точки – 55%  и 50% съответно.

Лидер на Грузия и в този двубой бе Заза Пачулия, който завърши с 23 точки и принуди съперника да го фаулира цели осем пъти. Сега Грузия, Македония и Холандия имат в актива си по една победа, но грузинците са с по-добри перспективи заради съотношението отбелязани и допуснати точки в мачовете помежду им. За да стигнат до четвъртото място холандците трябва да спечелят срещу Гърция, а Македония – срещу Словения. Победа на Грузия над Хърватия обаче им гарантира участие в плейофите независимо от другите резултати.

Блясъкът на Чехия

Чехия спечели срещу Белгия с 66:64 и вече има три победи от четири мача на Евробаскет 2015. Тимът демонстрира зрелищен баскетбол и с помощта на лидерите си  Ян Весели и Томас Саторански се справи с Естония и Украйна преди това, а сега и с Белгия.

Така отборът си гарантира първото в историята си участие в плейофите на континенталния шампионат. Трябва обаче да се отбележи, че де-юре участието на Чехия там бе потвърдено от Украйна, които неочаквано победиха Латвия със 75:74.

Да трепериш докрая

Преди началото на шампионата на Литва предричаха лесно преминаване през група D и участие в плейофите. Тимът обаче продължава да играе по нервите на привържениците си и явно дори изпитва удоволствие от това.

В мача с Естония Литва спечели с 64:62, но успехът дойде едва накрая. От фиаското полуфиналистите на световното първенство бяха спасени най-вече заради силната си игра в защита. В заключителните четири минути тимът не допусна нито една точка, а победния кош реализира Йонас Мачиулис две секунди преди сирената.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията