Атлетико – Барса: най-важният мач за сезона?

Двубоят с коравите „Дюшекчии“ идва в лош момент за „синьо-червените“

Sportinglife
Sportinglife 13:00 ч., 11 Сеп 2015
0
1798
GETTY IMAGES

На пресконференцията си в четвъртък Жерард Пике сподели нещо толкова важно, колкото и очевидно, но никой не му обърна внимание.

Залата беше претъпкана, но журналистите не бяха дошли да слушат как Пике говори за футбол. Самият играч също остана изненадан, когато един от присъстващите внезапно го попита за контузията на Клаудио Браво.

Сблъсъците в последните два сезона

2013/14

Суперкупа на Испания (22.08.2013)

Атлетико – Барселона 1:1

Суперкупа на Испания (29.08.2013)

Барселона – Атлетико 0:0

Първенство (11.01.2014)

Атлетико – Барселона 0:0

Шампионска лига (01.04.2014)

Барселона – Атлетико 1:1

Шампионска лига (09.04.2014)

Атлетико – Барселона 1:0

Първенство (17.05.2014)

Барселона – Атлетико 1:1

2014/15

Първенство (11.01.2015)

Барселона – Атлетико 3:1

Купа на краля (21.01.2015)

Барселона – Атлетико 1:0

 Купа на краля (28.01.2015)

Атлетико – Барселона 2:3

Първенство (17.05.2015)

Атлетико – Барселона 0:1

Пике беше дошъл, за да говори за освиркванията от страна на испанските запалянковци в последните два мача на националния отбор – през юни в Леон и в Овиедо в събота.

Съотборникът му в селекцията Серхио Рамос на практика заяви, че Пике сам си е виновен, а историята започна с шегичката на защитника на Барса относно певеца Кевин Ролдан и участието му в партито по случай рождения ден на Кристиано Роналдо.

Да обобщим: испанските фенове захапаха един испански национал заради майтап, свързан с португалски футболист и поп изпълнител от Колумбия. Войната между Реал и Барселона очевидно не признава никакви граници.

Това бе първоначалният повод за антипатията към Пике, но имаше и други фактори и шегички. Защитникът е каталунец, а политиката често се смесва с футбола в Испания, особено като се има предвид набиращото сила движение за независимост в региона.

Така или иначе, освиркванията към футболиста бяха доста интензивни и селекционерът Дел Боске не пропусна да заяви недоволството си от отношението на феновете. С две думи, всички вече се бяха изказали по въпроса и сега беше ред на Пике да го стори.

Защитникът определено имаше какво да каже. Той говореше, говореше и говореше. Пресконференцията продължи почти час и Пике изнесе запомнящо се представление.

Бранителят коментира надълго и нашироко съперничеството между Реал и Барселона, което самият той обожава и заяви, че няма да се откаже от националния тим на Испания (макар че не уточни дали ще играе за Каталуния, ако бъде постигната независимост).

„Няма да се отърват от мен, докато не се пенсионирам“, оповести Пике.

В 54-минутната пресконференция имаше само четири въпроса, които не бяха свързани с освиркванията към бранителя. Един от тях бе свързан със съботния двубой на Барселона срещу Атлетико (Мадрид).

„Това е едно от най-тежките гостувания през целия сезон“, категоричен бе Пике.

Думите му се позагубиха на фона на многото изговорени думи по други теми, но той беше напълно прав. В края на сезона съботният сблъсък на „Висенте Калдерон“ вероятно се окаже с много по-голяма тежест, отколкото всичко, което се случва на мачовете на Испания.

Барселона и Атлетико са с пълен актив след първите два кръга, но това не е толкова важно. От друга страна, това е двубой между шампиона на Испания и Европа и „Дюшекчиите“, които сглобиха може би най-силния състав в историята.

Работата не е там, че това е вероятно най-трудното гостуване през настоящия сезон. По-важното е, че в последните две години съдбата на Барселона сякаш се решаваше именно в срещите с Атлетико.

През 2013/14 „каталунците“ играха шест пъти с червено-белите и не спечелиха нито веднъж. През 2014/15 постигнаха четири победи от четири възможни.

През миналия сезон Барселона започна похода си към върха с победата над Атлетико на „Ноу Камп“ през януари. „Синьо-червените“ подпечатаха титлата си в Примера с успех 1:0 на „Калдерон“ през май. Така изходът на последните две първенства се реши в сблъсъци между тези два тима.

Сезонът е още в самото си начало, така че този мач трудно може да бъде определен като решаващ за Барселона, но той може да окаже огромно влияние върху представянето на „каталунците“ оттук насетне. Не на последно място, защото стартът на кампанията е доста сериозно изпитание за шампионите.

Източник: ESPN

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията