Тонев стъпи на Олимп

Българският национал ликува в най-славния миг от историята на Фросиноне

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 24 Сеп 2015
0
1044
GETTY IMAGES

До лятото из футболния свят малцина бяха чували името Фросиноне. Оказа се, че това е новак и дебютант в италианската Серия А. Естествено, започна новия си живот като фаворит №1 на изпадане.

След първия кръг на първенството във Фросиноне отиде и български футболист – Александър Тонев. Ту е резерва, ту е титуляр, а крайният резултат все бе един – загуба за отборчето. Докато Фросиноне се изкачи на Олимп!

Дебютантът гостува на шампиона Ювентус, за да спечели първата в историята си точка в италианския футболен елит. И то къде! Тонев влезе като резерва в 71-ата минута, когато резултатът бе 1:0 за Юве – гол на Симоне Заза. С други думи – да помогне за евентуално изравняване. Всички обаче очакваха кога ще падне второто попадение за гранда.

Но вместо него една атака на Фросиноне завърши с корнер и точен удар на Леонардо Бланшар и 1:1. Ето това е сензация за историята. А български футболист имаше право да вдигне победоносно ръце на един от най-трудните стадиони, където през тази година падна дори великият Реал в полуфинал на Шампионската лига.

За трети път през този сезон Юве не може да бие на своята арена. Започна с 0:1 от Удинезе, мина през 1:1 с Киево, за да стигне до Фросиноне.

„Дали съм ядосан? Не, разочарован съм – каза треньорът Масимилиано Алегри. – Накрая допуснахме корнер, но не успяхме да контролираме ситуацията и дадохме шанс да ни изравнят. Такива грешки в последната минута не се допускат. В Ювентус играят доста млади момчета, които тепърва ще се учат. В момента ние сме отбор, който може да победи всеки, но може и да загуби от всеки.”

Докато след четири поредни титли поне в момента не се вижда как Ювентус ще вземе пета, Интер продължи да е безпощаден в Серия А. На „Сан Сиро” отборът на Роберто Манчини победи в свой стил – икономично 1:0 срещу Верона. Бразилецът Фелипе Пело, дошъл през лятото от Галатасарай, вкара в 52-ата минута и помогна „нерадзурите” единствени да са без загубена точка.

„Ние не сме Барселона и не очаквайте да печелим всеки мач с по 5:0 – каза Манчини. – Сега сме само в началото на много дълъг сезон. Преди години Милан стана шампион, след като печелеше почти всеки мач с по 1:0. Не съм доволен от първите ни 20 минути. Бяхме сковани. През второто полувреме играта се оправи. Първите мачове на сезона винаги се печелят трудно, но в тях се показва характер и се взимат най-важните точки.”

Вицешампионът Рома също имаше тежка нощ. „Вълците”, които се смятаха за най-големия съперник на Ювентус, загубиха с 1:2 като гост на Сампдория. В 85-ата минута Костас Манолас вкара победния гол. Преди това Едер даде преднина за Самп, а Мохамед Салах изравни.

„Изиграхме велик мач – ликува Валтер Дзенга, бивш национален вратар на Италия и сега треньор на домакините. – Жертвахме всичко, за да спечелим трите точки. Феновете спечелиха този двубой. Победата е за тях. Не забравяйте, че нашият съперник направи 1:1 с Барселона само преди седмица. Антонио Касано е невероятна личност, която дава специалното нещо в Сампдория.”

„Много неща трябва да подобрим, за да гоним върха – призна Руди Гарсия, треньорът на Рома. – Загубихме за първи път през сезона и беше напълно незаслужено.Платихме висока цена за индивидуални грешки. Също както срещу Сасуоло в неделя при 2:2. Няма напрежение във футболистите. Просто трябва да подобрим защитата си. Ако във всеки мач пускаме по два гола, трудно ще печелим. Статистиката показва кой е бил силният в мача – 40 центрирания, 18 корнера и 24 удара. Започнем ли да вкарваме повече, ще печелим повече.”

Ивайло Чочев бе в групата на Палермо, но не влезе в игра. А неговият тим падна с 0:1 у дома от Сасуоло, най-коравия орех в Серия А. Серджо Флокари вкара единствения гол в 35-ата минута. Така напълно заслужено Сасуоло е на трето място в класирането след Интер и Фиорентина. А Палермо се смъкна до десето след добрия старт с 2 победи.

Други резултати от Серия А: Карпи – Наполи 0:0, Киево – Торино 1:0, Фиорентина – Болоня 2:0, Лацио – Дженоа 2:0. Тази вечер играят Емполи и Аталанта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията