Серия А без господар

(Или треньори на ръба на нервната криза)

Sportinglife
Sportinglife 12:05 ч., 28 Сеп 2015
0
913
Getty Images

Фиорентина унижи постигналия пет поредни победи Интер на „Джузепе Меаца“, Милан и Ювентус претърпяха поредни загуби – италианското калчо демонстрира абсолютна непредсказуемост и усилено си търси господар.

Можем, разбира се, да се престорим, че всичко е в реда на нещата, както се опитва да ни внуши Роберто Манчини в унисон с останалите треньори, но начинът, по който „грандовете“ стартираха сезона е поне толкова изненадващ, колкото пълният колапс на неговия Интер срещу Фиорентина в дербито между първия и втория на „Сан Сиро“.

Интер, Милан и Ювентус се издъниха едновременно за първи път от 1994 г

* За първи път от сезон 1994-1995 Ювентус, Интер и Милан претърпяха загуби в един и същи кръг на Серия А. През въпросния сезон в 6-ия кръг „Бианконерите“ (които в крайна сметка станаха шампиони) бяха сразени в гостуването си на Фоджа (0:2), Интер загуби от Бари у дома (1:2), а Милан падна навън от Падова (0:2).

* Кризата на „Старата госпожа“ продължава. Ювентус записа най-лош старт на сезона в историята си.

Предишният антирекорд бе от 1969 г., но тогава „бианконерите“ все имаха в актива си 2 победи, 2 равенства и 2 загуби след първите 6 кръга. Този път нещата са по-тежки – 1 успех, 2 ремита и 3 поражения – 5 т. и 15-о място в класирането.

Италианската преса вече пише, че Алегри има един месец, за да спаси сезона на „Бианконерите“ и главата си.

* Милан загуби на „Мараси“ от Дженоа (0:1) и Синиша Михайлович остана с по-малко точки, отколкото Пипо Индзаги по същото време преди година. В момента „Росонерите“ са с 9 т., през миналия сезон активът им беше 11.

Освен другото, цифрите сочат, че сърбинът не е успял да подобри с нищо пропускливата отбрана на „червено-черните“ – нещо, което бе смятано за сигурно.

* Рома най-после записа убедителен успех (5:1 над Карпи), но победата се оказа пирова. Първо, защото новакът не е никакво мерило за класа, и второ, защото Франческо Тоти и Един Джеко излязоха от строя за около месец.

„Нерадзурите“ все пак имаха пълен актив, защитата им беше почти непробиваема, а нервите изглеждаха стоманени.

И всичко това изчезна в рамките на 23 сюрреалистични минути срещу един съперник, който разцъфна по вълшебен начин в най-подходящия момент.

Крахът на Интер кара човек да се замисли, защото той лиши Серия А от единствената сигурна тенденция, очертала се в това смахнато начало на сезона.

Изглеждаше, че на Манчини и компания им е отредено да бъдат летвата, спрямо която останалите да измерват възможностите и амбициите си. Но не, всичко пропадна, защото в неделя вечерта „черно-сините“ загубиха не само трите точки, но и напомниха на всички, че са на практика един нов отбор, на който му предстоят още много мъчителни стъпки по пътя на болезненото развитие.

Потенциалът на тима е налице, но са очевидни и всичките му слабости и липсата на определени тактически навици.

Фиорентина пък, напротив, се записа официално в клуба на претендентите за нещо по-така (Никола Калинич е футболист, не особено шумно рекламиран, но затова пък превъзходен), повечето от които обаче в момента са в състояние да разплачат собствените си тифози.

Трудно е да се намери някаква логическа нишка, която да обедини всичко случващо се.

Ювентус се разтвори във въздуха, изгубен между спомена за реалността отпреди няколко месеца и очевидните разминавания между представите на треньора и тези на ръководството.

Рома и Наполи този път бяха сред печелившите, но нито едните, нито другите досега не са показали и намек за онова постоянство, което отличава шампионите от еднодневките.

Милан страда на всяка крачка, а Синиша Михайлович усилено прахосва запаса от доверие и увереност, с които се яви на „Миланело“.

Сърбинът, Манчини, Руди Гарсия, Масимилиано Алегри и Маурицио Сари продължават с усилията си да изваят някакво лице за отборите си, без да са в състояние да преборят окончателно проблемите, които им докара летният пазар.

Всички те имат на разположение състави с шампионски потенциал, но нито един досега не е успял да сглоби достатъчно силен отбор. Трябва им време, а време няма.

Голямата новина е, че от неделя вечерта Интер се завърна обратно при останалите претенденти за слава. „Нерадзурите“ натрупаха приличен актив на старта, но съмненията, които лека-полека бяха напът да изчезнат, се завърнаха с пълна сила.

Източник: Панорама

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията