Бундеслигата в цифри

Футболът не е математика. Заключението е на Карл-Хайнц Румениге, шефа на Байерн.

Sportinglife
Sportinglife 11:30 ч., 29 Дек 2014
0
70
Getty Images

Футболът не е математика. Заключението е на Карл-Хайнц Румениге, шефа на Байерн.

Вярно е, че цифрите не играят на терена. Но имат огромно значение за резултатите и класирането.

Първият полусезон в Бундеслигата имаше един доминант - Байерн и едно разочарование – Борусия (Дортмунд).

Все пак да погледнем и цифрите, изчислени от специална статистическа агенция.

Кой тича най-много

Най-много километри

1. Златко Юнузович 197,1 км
2. Кристиан Крамер 176,1 км
3. Кевин де Бруин 193,8 км

Най-много километри на мач

1. Владимир Дарида 12,6 км
2. Кристоф Крамер 12,2 км
3. Лукас Руп 12,1 км

Най-много километри на отбор на мач

Борусия (Дортмунд) 120,3 км
Борусия (Мьонхенгладбах) 118,9 км
Хофенхайм 118 км

Белият дроб на първенството е от Фрайбург. Владимир Дарида е избягал средно по 12,6 км на мач. Освен това концентрацията му е стигнала да вкара четири от пет изпълнени дузпи.

Явно от това момче би станал и добър биатлонист. Рекордът на родения в Соколов чех е на мача срещу Шалке, когато пробяга 13,88 км.

В генералната класация за най-много километри Дарида не е първи, защото пропусна два мача. Номер едно е Златно Юнузович (Вердер) със 197,1 км. Той вкара два гола от пряк свободни удари.

В осмия кръг Бундеслигата въведе и спрея за нареждане на стена при пряк свободен удар.

Статистиците отчитат, че това е огромен бонус за по-голямата атракция и по-добрите изпълнения. В първите седем кръга на Бундеслигата бяха вкарани седем фаула. В следващите 10 рунда на първенството влязоха 17. Средно означава по един повече на кръг. Първият полусезон в Бундеслигата видя 23 точни пряк свободни удара.

Да се върнем към тичането.

Най-много километри е избягал отборът на Борусия (Дортмунд) – 120,3 км на мач. А последен е Айнтрахт - с почти 6 км по-малко. В тази класация Байерн е предпоследен – само 100 метра повече от франкфуртци.

Най-голям успех от тичането показа Майнц. В първите осем кръга отборът на Тодор Неделев пробяга 118,5 км на двубой и не беше победен. В следващите 9 мача Майнц не спечели нито победа, след като намали оборотите с 2 км на мач.

Очаквано спринтьор №1 на Бундеслигата е габонският национал Пиер-Емерик Обамеянг от Борусия (Дортмунд). Нападателят е тичал със средна скорост 35,44 км/ч. След него се нарежда Никола Джурджич от Аугсбург (34,91 км/ч). Трети е Марнон Буш от Вердер – 34,87 км/ч.

Още една мода от световното първенство в Бразилия беше наложена успешно в Бундеслигата – съдиите да не наказват толкова често с жълти и червени картони.

Реферите отсъдиха 37 дузпи, а преди година на този етап от сезона бяха 53. Котата на вкараните наказателни удари е 31, което означава 84 процента успеваемост.

Най-добрият дузпаджия на Бундеслигата е Пол Верхег, който вкара и при петте си удара. В цяла Европа единствено Кристиано Роналдо показва същата ефикасност – 6 от 6.

От въвеждането на правилото – два жълти картона стават един червен през 1991 година, Бундеслигата никога не е виждала толкова малко изгонени футболисти. През тази есен са само 21. Жълтите картони (546) също са по-малко в сравнение с миналия сезон – 569. Най-много получи Доминик Кор от Аугсбург – седем. А най-много нарушения направи Валон Бехрами от Хамбургер – 46.

Чужденците на пейката

Хууб Стевенс, Холандия, Щутгарт
Виктор Скрипник, Украйна, Вердер
Роберто ди Матео, Шалке, Италия
Каспер Хюлманд, Дания, Майнц
Тайфун Коркут, Турция, Хановер
Йосеп Гуардиола, Испания, Байерн
Петер Щьогер, Австрия, Кьолн
Йос Лухукай, Холандия, Херта
Лусиен Фавре, Швейцария, Борусия (М'гладбах)

Хамбургер записа ужасяващо постижение по вкарани голове – девет в 17 мача. По-зле в историята са били само Айнтрахт през 1988 година и Тасмания (Берлин) през 1965-а – по осем гола. Първото си попадение през сезона Хамбургер вкара едва в шестия кръг чрез Николай Мюлер. Или с други думи – след 507 минути. Друг черен рекорд е на Вердер, който в мача срещу Байерн нито веднъж не улучи вратата на Мануел Нойер. Откакто се правят статистики в Бундеслигата, подобно постижение не е имало.

За първи път в историята на германското първенство девет чуждестранни треньора работят в 18-те отбора.

Вратарят на Кьолн Тимо Хорн е вратарят, който в първите четири кръга на Бундеслигата не пусна гол. Германското първенство направи и световен рекорд. Мориц Щоперкамп от Падерборн вкара от 82,3 метра гол на Хановер.

А Карим Белараби от Байер направи рекорд в историята на Бундеслигата с гола си в 9-ата секунда срещу Борусия (Дортмунд).

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията