Тийм, Киргьос, Весели и Чорич са „младите пушки“ на годината

2014-а бе белязана от възхода на младоците

Sportinglife
Sportinglife 13:10 ч., 29 Дек 2014
0
119
Getty Images

Освен много изненади и оспорвани битки, сезонът в мъжкия тенис бе белязан и от сериозен прогрес на младите играчи в АТР тура.

За Григор Димитров, Кей Нишикори и Милош Раонич все по-често се говори като за бъдещите големи звезди на тениса, но сериозен скок направиха и следващата вълна млади играчи.

Пет титли между състезатели родени през 90-те години на миналия век видяхя любителите на тениса, а двама тийнейджъри завършиха годината в челната стотица на световната ранглиста.

Кои са най-заслужилите сред "младите пушки" през 2014-а?

Борна Чорич, 96-ти в света

На 18 години и 1 месец, хърватинът Борна Чорич е най-младият в топ 100. Той бе удостоен с наградата за "Звезда на бъдещето" в ежегодната класация на АТР и е сочен от специалистите за един от най-перспективните играчи в световен мащаб.

Борна направи скок от над 200 места, за да приключи годината в топ 100. Той влезе в историята с това, че стана най-младия тенисист, играл два четвъртфинала в един сезон след постижението на Рафа Надал от 2003 г.

Именно Надал падна жертва на младока на четвъртфиналите в Базел, а преди това през годината роденият в Загреб Чорич достигна до четвъртфиналното стъпало и в Умаг.

Иржи Весели, 66-ти в света

30 позиции преди Чорич виждаме името на чеха Иржи Весели. Трети кръг в Индиън Уелс, полуфинал в Дюселдорф и титла на двойки от "Кремлин къп" в Москва влязоха във визитката на Весели.

21-годишният тенисист игра и два поредни финала на Чалънджъри на родна земя, печелейки единия и губейки другия от сънародника си Лукаш Росол в Прага.

Ник Киргьос, 52-и в света

За Ник Киргьос се изписа изговори много през сезона. Все още ненавършил 20 години, австралиецът често показва рутината присъща на най-големите в спорта.

Форхенд от световна класа, силен сервис и инстинкт на хищник харектеризират младока, който шокира Рафаел Надал на Уимбълдън.

В двубоя си от втория кръг на свещената трева той се справи с девет мачбола на Ришар Гаске по пътя към успеха си. Кирьос прогресира с цели 152 места в ранглистата, за да достигне до №52.

Доминик Тийм, 39-ти в света

Но когато говорим за прогрес и млад играч в едно изречение, през 2014 г. името му е Доминик Тийм.

Австриецът направи скок от 82 места в ранглистата и стигна до №39 с баланс от 22-23. Тийм игра финал пред родна публика в Кицбюел, но не успя да се справи с Давид Гофен.

Най-значимата му победа беше на Мастърса в Мадрид, където се наложи над световния №3 тогава Стан Вавринка.

Това го превърна в първия тенисист на 20 години, който побеждава играч от Топ 3 след Хуан Мартин дел Потро през 2009 г., когато се справи с Федерер и Надал на US Open по пътя си към титлата в Ню Йорк.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията