Истории като Божията ръка

Германия иска преиграване на мач заради скандален гол

Sportinglife
Sportinglife 16:35 ч., 19 Окт 2015
0
2081
Getty Images

Божията ръка. Богдан Дочев. Диего Марадона.

Подобни голове с ръка не са един и два във футбола.

Наскоро Бундеслигата се разтресе от скандал, искаше се преиграване на мач. В 38-ата минута Леон Андреансен от Хановер удари с ръка и топката влетя във вратата на Кьолн.

Съдията не видя, а това се оказа единственото попадение в мача. Футболистите на Хановер не се свениха да се радват, а играчите на Кьолн атакуваха гневно рефера.

Уви – голът остана. Въпросът бе дали футболната федерация няма да присъди преиграване... Не стана.

Ето кои са най-големите подобни гафове след гол с ръка в историята.

Диего Марадона

Бащата на тези попадения е Диего Марадона. В четвъртфинала на Мондиал'86 срещу Англия гениалният аржентинец вкара на Питър Шилтън, а Богдан Дочев – страничен съдия тогава, не видя. Самият дон Диего кръсти гола си „Божията ръка“. „Беше малко Божията ръка и малко главата на Марадона“, каза след двубоя аржентинецът. Малко след това Диего мина цялата защита на англичаните за второ попадение, което бе избрано за №1 на века.

Лионел Меси

21 години след Божията ръка историята се повтори. Ядосани този път бяха играчите на Еспаньол. В градското дерби с Барселона попадението на Марадона бе почти изкопирано. Автор този път беше новият голям №10 на Аржентина Лионел Меси. Два месеца по-рано геният вкара досущ като дон Диего – взе топката от центъра и мина цялата защита на Хетафе.

А в градското дерби с Еспаньол протегна ръка над главата на вратаря и... Голът бе признат!

Оливер Кан

Ще се запитате как така вратар не може да играе с ръка. Случи се на великия Оливер Кан при загубата на Байерн с 2:3 от Ханза през март 2001 година. В последната минута Титана боксира с ръце топката, но... в противниковото наказателно поле, опитвайки да вкара гол. Но бе видян и санкциониран.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията