Литекс или Осъм?

Футболът в града е пред ново начало

В Литекс трябва да подходят трезво и прагматично, до колкото това е възможно. Но трябва!

Разбира се, ако на някого все още му се занимава с този отбор на сериозно. Това което е постигнато до момента през годините е значително.

В най-лошият случай Литекс ще се състезава в професионалната „Б“ група – когато и да е това, под някаква форма. Но и там две неща трябва да продължат да работят. Най-важното е школата.

Тя през последните години абсолютно всеки сезон изкарваше поне по един конвертируем за добрия футболен пазар играч. За всички е ясно, че това освен футбол, е и бизнес.

Другото изключително ефективно работещо звено в Ловеч беше скаутското. И там списъкът може да е много дълъг и няма нужда да изреждаме всички имена. Силно впечатление прави разнообразието на чуждестранния внос.

Доста по-големи са страдали,

От по-заможни държави и с по-значителни постижения клубове.

Примерите и тук са много, но всички ние помним, че преди по-малко от 10 години настоящият финалист в Шампионската лига Ювентус драпаше в Серия Б на Италия.

Там по една или друга причина и провинения през „чистилището“ преминаха и Фиорентина и Наполи, все клубове с много сериозна история и традиции не само на Апенините, но и в Европа.

В Германия, вярно поради спортно-технически причини, през долните нива на футбола трябваше да извървят трънливия път тимове като Борусия (Мьонхенгладбах) и Кьолн, които също са били страшилища не само за местния гигант Байерн М, но и по европейските терени.

Какво да кажем за двукратния европейски шампион Нотингам Форест и финалиста в КЕШ Лийдс, които през последните 10-15 години какво ли не изживяват в долните нива на английския футбол.

Само мога да добавя към този именит списък и Олимпик Марсилия.

Едва ли от Ловеч ще се трогнат особено много от гореизброените примери, но защо пък Литекс да не е българският вариант на клуб възродил се по подобен начин. Защо пък не?

И така няма да има нужда отново да се връщаме към Осъм. А, Осъм е горда река, течаща през населени места оставила своя отпечатък в тях, така както футболът е допринесъл за своя в град Ловеч.

Може и да е клиширано, но хората са го казали – там където е текло, пак ще тече.

Река Осъм така или иначе ще си остане, но по-добре ще е в Ловеч футболът да е с марка Литекс.

*Материалът е публикуван със специалното разрешение на автора.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията