"Титан" знаел, че ЦСКА става "Титаник" преди 4 години

Юристите на клуба предупредили босовете за неизбежен фалит

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 25 Фер 2016
0
856

Собствениците на ЦСКА от фирма "Титан" са били алармирани за неизбежното обявяване в несъстоятелност на клуба с докладна, внесена в администрацията на 26 февруари 2012-а.

В подготвения от юристите Радостин Василев и Кирил Калинков документ са описани някои незаконни практики, следвани от тогавашното ръководство като "плащания в кеш на суми над 15 000 лева" и несвикване на заседания на Управителния и Надзорния съвети на клуба в период от над 8 месеца.

По закон те трябва да се събират на 3 месеца.

В докладната с входящ номер 0248, с копие от която Sportinglife.bg разполага, съвсем ясно е посочено пред шефовете на клуба - 4 746 611 лева са необходими като плащания, за да се изпълнят условията по мониторинга върху клуба от УЕФА в този момент.

На няколко пъти в документа се акцентира, че ЦСКА е в свръхзадлъжнялост, срещу клуба се водят страшно много дела и опасността от изхвърляне от турнирите на УЕФА и обявяване в несъстоятелност от НАП са напълно реални.

В докладната се казва, че към 26 февруари 2012-а ЦСКА не отговаря на условията пред УЕФА, което следва да постави въпроса как месец по-късно е бил изряден за лиценз през родните и европейските лицензионни органи.

Защото през сезон 2012-2013 г. "червените" играха и в турнира за Купата на УЕФА, отпадайки от словенския Мура, и в първенството на "А" група.

А четири дни след внасянето на въпросния документ отборът започна участие в пролетния полусезон, в който се бори за титлата до последния кръг, загубен с 0:1 от Лудогорец.

При какви условия и в каква среда е ставало това...

В документа остро се поставя въпроса, че ЦСКА е в "явно неизпълнение на договорите с всички свои контрагенти", както и в сериозна задлъжнялост към футболисти и служители.

"Бяхме информирани от главния счетоводител на ПФК ЦСКА АД, че клубът извършва плащания в кеш за над 15 000 лева.

Тази практика следва незабавно да се преустанови, защото при евентуална проверка глобите са с много голяма стойност!", пише в докладната от юристите към босовете на клуба.

И за финал, идва изречението:

"Апелираме да се вземат спешни мерки за финансово стабилизиране на клуба и за покриване на задълженията, които имат пряко отношение към мониторинга! Апелираме за незабавна реакция!".

Как реагираха босовете от "Титан", днес на всички е ясно.

Не е лошо да разберем как е реагирал и БФС на сигналите, както и прокуратурата, която след обявяването на ЦСКА в несъстоятелност може да поразрови документите и да види кои са виновниците, довели клуба до фалит.

Както и кой си е затварял очите за престъпленията, вършени на "Българска армия" с години.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията