В някакъв смисъл аз съм безсмъртен

Велики фрази на Кройф за футбола и живота

Sportinglife
Sportinglife 16:30 ч., 24 Март 2016
0
11510
GETTY IMAGES

Аз съм бивш футболист, бивш треньор, бивш технически директор, бивш почетен президент. Приятен списък, който още веднъж показва, че всичко си има край.

Играчите, които не са родени лидери, но се опитват да бъдат, овикват другите след като сгрешат. Истинските лидери вече знаят, че другите ще правят грешки.

Има само един момент, в който можеш да пристигнеш навреме. Ако в този миг не си там, значи или си подранил, или си закъснял.

Преди да сгреша, не правя тази грешка.

Статистически доказано е, че един играч притежава топката само по 3 минути във всеки мач. Така че от изключителна важност е какво той прави в онези 87 минути, в които не играе с нея. Това определя дали си добър играч или не.

На терена има само една топка, така че трябва да я имаш.

Трябва да се уверим, че най-слабия им играч ще получава топката най-често. Оттам ще си я връщаме за нула време.

Ако отборът ти притежава топката, трябва да направиш игрището си възможно най-голямото, което правилата позволяват. Ако ли не - смали го възможно най-много.

Качеството без резултати е безсмислено. Резултатите без качество са скучни.

Има много малко играчи, които знаят какво да правят, когато не ги пазят. Затова казвам на моите футболисти: „Този нападател е много добър, но не го пазете".

Намирам за ужасна практиката да се отхвърлят таланти заради данни от компютърна програма. Ако се базираме на сегашните критерии, трябваше да бъда отхвърлен от Аякс навремето. Когато бях на 15, не можех да ритна топката на повече от 15 метра с левия си крак и може би на 20 с десния. Моите качества като техника и поглед обаче няма как да бъдат засечени и измерени от компютър.

Ако исках да го разберете, щях да ви го обясня по-добре!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията