Обетованата земя на биатлона

Със състезанията в Оберхоф се подновява битката за световната купа

Sportinglife
Sportinglife 18:45 ч., 08 Яну 2015
0
86
Getty Images

Германският зимен център Обрехоф е обетованата земя на биатлона.

Състезания там се провеждат от 1984 година и независимо от дългата им история, те продължават да са сред най-популярните и посещавани от публиката.

Трасето е разположено на височина около 800 метра над морското равнище.

Руснаците със златото, българите с рекорд

Руските биатлонисти спечелиха щафетата на 4х7.5 км в Оберхоф, а България завърши на седмо място и постигна най-доброто класиране в историята си.

До този момент най-добрите постижения на българската щафета бяха осмите места от олимпийските игри в Калагри през 1988 г. и за Световната купа в Руполдинг през 1989 г.

Стартът в Оберхоф се забави с час заради лошото време. Дъждът и мъглата не изчезнаха и по време на състезанието и създадоха максимални трудности на всички биатлонисти.

За Русия това е втори успех в щафетите през този сезон, като Сборная изпревари Норвегия.

Русия завърши състезанието за 1:15.24 ч., а Норвегия пресече финала на 2.3 секунди. Френската щафета в състав Симон Фуркад, Жан Гийом Беатрикс, Симон Десшио и Куиентин Филон Майле допълни почетната стълбичка с 1:32 мин. изоставане от победителите.

Времото в зимния център обаче е доста капризно и често се налага състезателите да се съобразяват с традиционната за района мъгла.

Всеки един старт обаче се превръща в празник.

Именно затова ръководителите на световния биатлон избраха Оберхоф, за да подновят битките за световната купа след коледно-новогодишните празници. Първи на старт застават женските щафети, след това идва ред на мъжките. Следват спринтовете и накрая масовия старт.

През целия месец пък в календара са планирани три състезания за щафетите, три спринта, два масови старта и преследване.

Целта на всички тях е да определят отделните национални състави за предстоящото през март световно първенство в Контиолахти.

Общо през сезона любителите на този спорт ще гледат 66 старта на 10 трасета.

Последният от тях ще се състои след световното първенство, което приключва на 15 март.

Няма да има обаче нито едно състезание извън Европа.

Извън битките тази година останаха 13 състезателки при жените и 12 при мъжете. Всички те обявиха край на кариерите си.

Сред тях са имена като Андреа Хенкел и Тара Бергер, които в последните сезони бяха сред звездите на този спорт. В биатлона обаче продължава да е легендата Оле Ейнар Бьорндален.

Сред големите отсъстващи на този сезон при дамите е олимпийската шампионка в спринта от Сочи 2014 Анастасия Кузмина. Сестрата на руския биатлонист Антон Шипулин, която от 2008 г. се състезава за Словакия, е бременна и ще пропусне стартовете.

След първите три старта на сезона лидер в класирането за световната купа при жените е миналогодишната носителка на трофея Кайса Макарайнен от Финландия, която се е устремила към третия си трофей.

Тя има актив от 422 точки. Втора е украинката Валентина Семеренко, а трета Дария Домарчева от Беларус.

Традиционно силните в този спорт рускини имат сериозно отстъпление, тъй като сменят поколенията.

С най-предно класиране е Олга Подчуфарова, която е седма. В топ 10 има две италианки, чехкиня, германка и дори канадка. И независимо от сериозния аванс на лидерките, всяка от останалите състезателки е способна на изненади през оставащата част от сезона.

При мъжете начело също е миналогодишният победител – Мартин Фукард.

Фукард ще се опита да повтори постижението на сънародника си Рафаел Поаре от четири световни купи. Втори е руснакът Антон Шипулин, трети – норвежецът Емил Хегле Свендсен. Тримата обаче са събрани в едва 25 точки, така че вероятно още след стартовете в Оберхоф там ще има разместване.

Свендсен обаче вече обяви, че голямата му цел този сезон е големият Кристален глобус.

Той бе категоричен, че е готов дори да се откаже от медал на световното първенство за сметка на този успех. А според специалистите макар че не е гласно изразено същото важи и за Антон Шипулин. Още през декември всички бяха категорични, че именно руснакът може да е приятната изненада на този сезон и да проведе най-силната година в кариерата си.

На Шипулин не попречи дори минискандалът, който избухна в третия кръг в Поклюка.

Претенции за успеха в масовия старт до последно имаха той, франзуцинът Беатрикс и Фукард. Първи на върха преди финала по вътрешната траектория влезе Беатрикс. Фукард остана зад гърба му, а Шипулин избра друга траектория.

В резултат на ските му с тези на Беатрикс обаче французинът загуби равновесие и падна. Така той остана едва пети. Последва контестация и заседания на Съдийската комисия, което продължи повече от час.

Решението им обаче бе категорично – резултатите от старта остават в сила.

Руснакът отнесе единствено забележка за агресивния си стил. Нещо, което не му попречи да поведе тима на Русия към златото в щафетата в Оберхоф. Отличие, което вероятно няма да е последно в колекцията на Сборная през този сезон.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията