Тази Франция има повече талант от 1998-а

Еме Жаке сравнява отбора - световен шампион с настоящия тим на "петлите"

Sportinglife
Sportinglife 12:30 ч., 06 Юли 2016
0
1022
GETTY IMAGES

Еме Жаке е треньорът, който направи Франция световен шампион през 1998-а.

Днес не е в професията, просто гледа с гордост новото поколение, което атакува титлата на Евро 2016, пак у дома.

Ето мнението му, споделено пред Fifa.com.

За турнира

Страхотен е. Турнирът дава ново лице на футбола, обединява хората от континента заради широкия си формат. Никой не е застрашен от провал, дори най-добрите отбори. Видяхме срещи на някои грандове още в първите фази на елиминациите...

Изненадите

Хората говорят, че футболът в наши дни е само пари. Но тук не става дума за клубове, а за национални отбори. Ето, например англичаните - получиха си заслуженото, въпреки, че лигата им е най-богатата в света. Но там младите им играчи не получават шансове, точно обратното на това, което се случва във Франция.

А отбори, които са сочени за по-скромни, виждат своя шанс на европейското - Швейцария, Полша, Северна Ирландия и Уелс. Цялата нация е зад тях.

Домакинското предимство, както през 1998-а

Не е само предимство, но и голяма отговорност. Видяхте Бразилия през 2014-а... Домакинът трябва да стигне далеч, да гони купата. Това е трудно. Всички очи са насочени към този тим, а семейството и близките ти са на трибуните.

Напрежението е голямо.

Как се справя Дешан?

Чудесно, той знае как да държи нещата под контрол. Има целия опит на света. Самият той е извървял целия път с френския отбор и спечели всичко с него. Вижте само витрината с трофеите, които Дидие спечели като играч - това казва всичко за опита му.

Той говори много за вас...

Той е имал прекрасни треньори като Марчело Липи в Ювентус, например. И затова се гордея, че говори за мен. Винаги съм се отнасял добре с играчите си, запазихме отлични отношения през годините.

Виждам, че той опитва да е като мен в това отношение. Има познанията да го направи.

Отборът на Франция

Един отбор се гради върху баланс, трябва му класа и манталитет, психика. Интелигентността си личи в ключовите моменти. В момента има двама играчи в този тим, които усещам, че могат да направят разликата в такива мигове - Марсиал и Коман. А те още не са влезли в ролята си.

Те имат невероятни качества.

Франция има късмет, че ги има в запас за решителните ситуации. Този отбор като цяло е с огромен потенциал и талант. Може би дори с повече, отколкото имахме през 1998-а.

Титлата?

Преди турнира предвидих финал Франция - Испания. Е, вече няма как да се случи... Но нашият отбор става все по-силен с всеки мач, внимавайте! Остава едно препятствие до финала.

Полуфиналът с Германия...?

Вечният враг във футбола.

Страховити са като сила и класа, но не са непобедими. Имат поколение, имат и нови играчи, които излизат от долу. Гледах мача им срещу Италия - голяма тактическа битка.  Дузпите бяха психика, някои големи звезди изпуснаха.

Като цяло - страхотен двубой, а сега идва такъв за тях и срещу Франция.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията