Португалия като Гърция

Едер вкара в продълженията, Роналдо изстрада успеха на финала контузен

Динко Гоцев
Динко Гоцев 00:50 ч., 11 Юли 2016
0
806
GETTY IMAGES

Португалия за първи път спечели трофей във футбола след 1:0 над Франция във финала на Евро 2016.

Едер, влязъл като резерва, заби мощно победния гол в продълженията и прати в рая нацията, чакала триумф в ерата на Еузебио и сега, когато има Кристиано Роналдо.

Могъщият номер 7 излезе от финала още в 25-ата минута, след като десетина по-рано Димитри Пайе го контузи в опит да му влезе твърдо за топката. Коляното на французина натисна това на португалеца и Роналдо рухна.

Сълзи... не за първи път на първенството, но този път от отчаяние, че не може да изиграе мача, който чака 12 години.

Да, на Евро 2004 Португалия падна на финала от Гърция на своя земя, излъгана от коварните елини, търсили цял мач убиване на темпото и дебнене на един победен миг. Точно с такава тактика днес тимът на Фернандо Сантош е номер едно в Европа - след четири ремита в турнира, незапомнящи се представяния и голямо дебнене, включително на финала.

Това е отбор, който тръгна в кампанията за европейската си титла с 0:1 у дома от Албания на старта на квалификациите и нито в един миг от тях или финалите във Франция не показа невероятен футбол.

Какво значение има това тази нощ в Лисабон, Порто или Брага?

Съдбата си поигра с Роналдо, оставяйки го да гледа мъчително отстрани, да скача край тъчлинията и да помага на треньора и отбора в бавно изнизващите се минути на мача.

Но си поигра и с Франция - отборът търсеше повече победата и сантиметър му я отне в добавеното време на 90-те минути.
Андре-Пиер Жиняк стреля и топката чукна вътрешната част на гредата, за да се разходи на метър от голлинията. Не стана.

И Франция загуби.

Спази се традицията, оформила се през 1992-ра - през 12 години европейското да се печели от нов отбор. Но се нарушиха доста други.

Франция нямаше поражение от Португалия в 11 поредни мача, чак от 1975-а. "Петлите" спечелиха предишните си две домакинства на големи турнири, а този път, напук на букмейкърите и експертите, паднаха на финала.

Мачът за титлата няма да запомним с много - може би с травмата и сълзите на Роналдо, огромното насекомо, кацнало на лицето му, докато лежеше в агония...  И победителите, разбира се.

Португалия потъна в слава, най-накрая. Как я постигна, един ден никой няма да помни.  Както и не много ще са тези, които ще си спомнят детайли от Евро 2016.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията