Игра за 25 милиарда евро на година

Европейският футбол генерира огромни приходи, клубовете от Англия са най-отгоре

Sportinglife
Sportinglife 11:15 ч., 16 Юли 2016
0
1563
GETTY IMAGES

Годината е 2016-а и думата "бизнес" отдавна много повече подхожда на футбола, отколкото "игра".

Тази година бележи и четвърт век откакто компанията Deloitte започва да публикува докладите си за всеки сезон в европейския футбол. Първият бе през 1992-ра, когато за последен път английската елитна дивизия се казваше Първа дивизия, а не Висша лига.

Невероятни са промените в числата от тогава до днес.

След първото полувреме на втория мач от новия сезон, който ще бъде излъчен от английска телевизия - а това ще е Манчестър Сити - Съндърланд, в събота 13 август, оборотът на Висшата лига от тв права за 2016-2017 г. ще е равен на този за целия сезон 1991-1992 г.! Три полувремена...

За 25 години футболът отиде в друга орбита на финансово измерение. 12 милиарда евро е оборотът на петте топ първенства в Европа за сезон 2014-2015 г. Deloitte няма съмнение, че след 12 месеца ще бъде отчетена сума, минаваща границата от 25 милиарда евро.

Това е целият футболен пазар на Европа. А само за петте му водещи първенства сумата ще е около 19 милиарда.

Само Висшата лига се очаква да направи около 6 милиарда от парчето торта, като добавяме прогнозата, че 1 милиард лири (в момента - приблизително толкова и в евро) ще идат за трансфери на играчи. Невероятни числа.

През миналия сезон посещаемостта на мачовете в английския елит мина 30 милиона души общо. 96 процента от местата са били заети в хода на кампанията, което отстъпва само на Германия - номер едно в това отношение за четвърта поредна година.

Средната стойност на тв права за всеки отделен мач от Висшата лига е около 10,2 милиона лири. Независимо дали играят Стоук - Съндърланд или Ливърпул - Юнайтед. За сравнение, пълният пакет права на холандската Ередивизи струва около 17 милиона на сезон.

Висшата лига докосна границата от 500 милиона евро само от т.нар. оборот на дните на мачове - тоест билети, продажба на артикули и мърчандайзинг в домакинствата на всеки от отборите. Сумата е с около 40 процента по-голяма от тази в Германия, като разликата идва основно от по-големите стадиони и чувствително по-скъпите билети и атрибути за феновете.

Любопитно е как английските клубове разпределят огромните си печалби, а за грандовете перо "заплати" се оказва огромен разход - над 50 % от оборота! Челси направо е шампион - харчи 68 % от изкараното за възнаграждения на звездите си.

14 клуба от английския елит отчетоха печалби за втора поредна година. Ливърпул води с 49 милиона лири преди данъци, което е най-високата сума на чиста печалба от създаването на Висшата лига.

Очаква се тя да скочи драстично, особено при големите отбори, след първия сезон от новия тв договор - 2016-2017 г.

С две думи - футболът е бизнес много повече, отколкото е игра...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията