Как се печели "Тур дьо Франс" без велосипед

Сравниха Крис Фрум с Роки, Форест Гъмп и кого ли още не

Sportinglife
Sportinglife 12:30 ч., 16 Юли 2016
0
1073
GETTY IMAGES

Той слезе от колелото и се затича нагоре по хълма.

Бяга над километър по височината на Монт Венту, преди колата с резервния му велосипед да го настигне и да финишира, както се полага.

Крис Фрум написа история на "Тур дьо Франс" и раздели света на колоезденето. В 12-ия етап неговият велосипед бе счупен при катастрофата на Ричи Порт в мотора с тв камерата пред него, която повлече още трима състезатели.

Фрум се изправи, видя, че няма как да яхне колелото, и просто тръгна да тича. "Знаех, че колата на отбора с резервния ми велосипед е на 5-6 минути. Нямах време да я чакам", разказа британецът.

Той успя да задържи темпото и времевите разлики така, че и след този етап да носи жълтата фланелка, а - както върви надпреварата - вероятно и да спечели "Тур"-а за трети път в историята. Ако бе спрял да чака резервния велосипед, щяха да го изпреварят чувствително.

"Той е роден в Кения, но това не му дава право да тича по трасето - възмути се анализаторът и сам легендарен колоездач Бернар Ино. - Нашият спорт е върху рамката, с въртене на педалите. Лудост!".

Но други са възхитени от духа на Фрум, който е сравняван с Роки и неговото прочуто тичане по стълбите на Филаделфийската библиотека преди големия боксов мач (във филма със Силвестър Сталоун).

"Велико! - написа Спенсър Поулисън, който следи "Тур"-а за американското списание "Sports Illustrated" от 20 години. - Ти го направи, Крис! Ти показа колко много искаш победата. Не просто се паникьоса, ядоса или хвърли колелото в гората от яд, както го правиха много други, катастрофирали и губили минути в хаоса... Ти просто тръгна да тичаш. Гениално!".

Интернет полудя след маратона на Фрум.

Колажи с Роки, както и такива, в които Крис преследва Покемон, заляха глобалната мрежа. Разбира се, колоездачът се появи и на фотошоп изработки до Форест Гъмп, тичайки по трасето на френската планина.

Правилата на колоезденето не забраняват да финишираш на краката си, но само ако носиш велосипеда в ръце. Това и направи британецът, който клатеше глава невярващо - сякаш не разбираше как и какво го накара да тръгне да тича.

"Доста по-лесно е, отколкото да качваш Монт Венту с колело", разсмя се лидерът часове по-късно.

Организаторите свикаха заседание за евентуално наказание, но решиха, че всичко е ОК. "Никога не съм виждал такова нещо", клатеше глава шефът на състезанието Кристиан Прюдом. Той призна, че това е едно от най-лудите приключения в историята на великата надпревара.

Е, какво пък - още една легенда за "Тур дьо Франс", и то каква!

Ако Фрум спечели идната неделя, поне един век никой няма да забрави, как тичаше към върха на Монт Венту. А след 13-ия етап преднината му е вече 47 секунди и изглежда непоклатима.

Такива истории правят спорта безсмъртен, нали?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията