Пътят към рая минава през "червено-белия" ад

Цървена звезда има публика, която е фактор за гостуващите отбори

Sportinglife
Sportinglife 13:30 ч., 18 Юли 2016
0
947

"Лудогорец е добър отбор, но за разлика от нас няма публика..."

Думите на Луис Ибанес от Цървена звезда веднага обиколиха българските медии.

Да, леко обидни са за българския шампион, който чака сблъсъци с гранда от Белград, ако не направи някоя нечувана глупост в реванша с Младост (Подгорица). Звезда има публика, и то каква.

Най-близкото определение до "адска атмосфера" вероятно в цяла Европа можете да видите с очите си, ако идете на "Мала Маракана".

Стадион "Райко Митич", както е истинското име на арената, не е вече онова 100-хилядно клокочещо чудовище от 90-те. Но с 58-хиляден капацитет, "червено-белият" дом продължава да е място, на което гостите мразят да стъпват.

Северната трибуна дава тон за всичко - "Делие" (навиячите на Звезда) палят стотици факли, червено-белите балони, знамена, огромни транспаранти - това е гледка, която всеки истински запалянко трябва да види. Или поне - пожелаваме му да я види.

Но този стадион през годините не е било лесно никому, въпреки че Звезда записа и куп неуспехи в евротурнирите, като загубите от Кайрат, Черноморец Одеса или Рен... Миналата година близо 30 000 поизпълниха трибуните за мача с казахстанския тим, но не помогнаха - 0:2.

И все пак - ако има публика, която е фактор, то това е тази на "Мала Маракана".

Когато си видял с очите си как отборът на Партизан не може да се прибере за почивката между полувремената от канонада към тунела и слуша указания с одеяла на терена в паузата, докато на температура около нулата стадионът ври и заглушава думите на треньора... След тази гледка в поредното дерби, никой не може да те убеди, че тази публика не влияе на гостите.

Лудогорец обаче има своя жокер и срещу това. Два пъти Разград гостува в Белград за последните 3 години и не трепна - 1:0 и 2:2 с Партизан пред "гробарите" - черно-белият отговор на "делие".

Като отбор, спортно-технически и организационно, Лудогорец е над двата сръбски гранда в момента и ще е фаворит да продължи.

Като традиции, история и подкрепа, Звезда е друго измерение. И в чашата на "Маракана" шампионът на България го чака изживяване, непознато досега ни от гостуването на "Бернабеу", ни от "Анфийлд", ни от "Максимир".

Този тест обаче е с цената на футбол в Европа до Нова година, защото при елиминиране на Звезда, за Лудогорец ще остане само един съперник преди групите на Шампионската лига в плейофа.

А дори отпадане там би пратило тима директно в груповата фаза на Лига Европа.

Тоест - мини през червено-белия ад, за да видиш рая.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията