Негово величество - сър Ливърпул

Боб Пейсли стана мениджър на този ден преди 42 години. И остава най-успешният в английския футбол

Sportinglife
Sportinglife 16:45 ч., 26 Юли 2016
0
5086
GETTY IMAGES

"Изненадан съм, че не ми взимат наем, толкова често съм там".

Казва го Боб Пейсли, с типичното си чувство за хумор и гъст като тъмна бира акцент. Мястото, за което говори, е великият стадион "Уембли", след като за 11-и път достига до мач там с Ливърпул.

На 26 юли футболният клуб, който играе мачовете си на друга митична арена - "Анфийлд", спира и си спомня как на този ден преди 42 години мениджър там става Пейсли - най-успешният, най-големият, най-най от водачите на този огромен клуб.

Боб е великан не само на лафовете, но и на делата. Трудно някой може да се мери с постиженията му в английския футбол, дори сър Алекс Фъргюсън. Да, той има повече трофеи, но спечелени за 27 години.

Пейсли го направи за 9 сезона. Девет - спечели за тях 21 купи, сред тях 3 на европейските шампиони и 6 титли на Англия. Човекът бе гений, по свой собствен неповторим начин.

Не, не бе самонадеян и вечно поучаващ като Моуриньо, не си измисляше прякорите, не флиртуваше с медиите. Не бе агресивен като сър Алекс, който често влизаше във война със съперници, съдии и Футболната асоциация. Не - Пейсли бе усмихнато джорди, което животът бе научил на всички уроци.

От Втората световна война, когато служи в Англия, Египет и Италия. "Най-вълнуващата гледка в живота ми няма нищо общо с футбола. Беше Везувий", казва за онзи период. Сравненията с военните години ще продължат и нататък в живота му...

В първия сезон след войната е играч на Ливърпул. Не особено техничен и добър - както сам се описва: "Наранявах хората, а и себе си, но не с умисъл. Просто твърде много обичах играта и я играех с голямо желание."

През 1954-а се отказва и влиза в треньорския щаб. Като физиотерапевт... С времето се издига в йерархията, вече е треньор на резервния тим.

През 1959-а клубът и градът са ударени от гръм, защото пристига Бил Шенкли - най-голямата фигура в историята на "червените", променил мисленето, визията, стратегията, тренировките, храненето, качеството на терена и дори храната и столовете в ресторанта на отбора.

Боб и Бил си пасват веднага.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията