Голямото „Но” идва от желанието на „червените” фенове. А то е само едно титла.

Титлата на ЦСКА зависи от трансферите

Продажба на Силва и Буш може да е спасителна за клуба и пагубна за отбора

Джони Кейджов
Джони Кейджов 10:10 ч., 10 Яну 2015
0
1026
lap.bg

„Стига сме правили селекции, хайде да правим отбор!”

Тази фраза на Стойчо Младенов от зимата на 2008 година най-ясно показва какво не се прави в ЦСКА през новия век.

Без значение кой е собственик, кой е директор и кой е треньор, дойде ли пауза, на „Армията” започна бурен трансферен прозорец.

Изходящ и входящ.

През годините много пъти подобни ходове не са били оправдани. А днес изглеждат животоспасяващи. На тезгяха в ЦСКА е целият отбор, който заслужи да е лидер в класирането.

Мачовете на ЦСКА в Анталия

21 януари – Аален (Германия)

22 януари – Металист (Харков)

28 януари – Шльонск (Полша)

31 януари – Рапид (Виена)

3 февруари – Стяуа

6 февруари – Слован (Либерец)

9 февруари – Сьондерийске (Дания)

12 февруари – Петролул (Румъния)

15 февруари – Стрьомгодсет (Норвегия)

 

Все по-близо изглежда продажбата на Борис Галчев в Азербайджан и на Еденилсон Бергонси в Саудитска Арабия. А Александър Томов с нетърпение чака оферти за по-тлъстите хапки Тони Силва, Сержиу Буш и дори Тончи Кукоч.

Като добави избягалия Антон Карачанаков, броят на напусналите важни футболисти в ЦСКА може да стигне до кота 6.

От финансова гледна точка тези продажби ще се равняват на хваната златна рибка. Всички играчи дойдоха без пари в последната година и сега могат да напълнят хазната дори с над 3 милиона евро.

От чисто икономическа гледна точка трансферите са страхотни – взимаш без пари, продаваш скъпо.

Нещо подобно, но в съвсем други мащаби прави Арсен Венгел в Арсенал, но запалянковците беснеят, защото титлата все си остава далеч.

Но. Голямото „Но” идва от желанието на „червените” фенове. А то е само едно титла.

Колкото и да е трудно в конкуренцията на пребогатия Лудогорец. Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов се е доказал като майстор на трансферния прозорец. През лятото на 2002-а събра отбор, който стартира сезона с рекордните 13 победи и накрая стана шампион.

През 2007-а направи още по-силен тим, който триумфира с титлата без нито един загубен мач. А през 2013-а взе ЦСКА почти от аматьорския футбол, за да го закара втори. Миналото лято отново прави нов тим и „червените” са лидер в класирането въпреки блестенето на Лудогорец в Шампионската лига.

Сега обаче очакванията към Младенов и ЦСКА са за титла.

13 мача има до финала на първенството, а между тях вече не остана и един, който да се брои в графата „лесен”. За тази цел е нужен боеспособен тим. Проблемът на Младенов е, че няма никакъв шанс да купи футболисти и за 100 000 евро.

Трябва да ги намери като свободни агенти. А да за съжаление всеки, който види в интернет за житието и битието на ЦСКА, прочита за избягали футболисти, за забавяне на пари, за отнет лиценз. Това мигновено затруднява трансферната политика.

Първото ново попълнение на ЦСКА е Амансио Фортес, който идва от португалската трета дивизия. Може да се окаже диамант, може и разочарование. Визитката му е повече от скромна. Засега Буш и Тони Силва водят атаката, което дава спокойствие.

Последните три мача от редовния сезон преди разделянето на „А” група

Локомотив (Сф) – гост

Берое – домакин

Ботев - гост

Но Младенов не крие, че търси вариант за нов централен нападател, който да се конкурира с Орелиан Жоаким.

Възможно е да се търси опция и в защитата – заради опасността най-стабилният Александър Тунчев да бъде изваден от футбола заради аферата с черно тото от престоя си в Локомотив (Пд).

Така нищо чудно победеният само в Разград през есента ЦСКА да бъде в съвсем нов вид през 2015 година.

А още по-големият проблем е неяснотата на трансферния пазар. Възможно е Силва и Буш да заминат в последния момент, което да не остави време да се търси заместник.

Стойчо Младенов може отново да повтори думите си, че ще прави селекция, а не отбор. Но ЦСКА е обречен на това битие - да бъде трамплин към по-големия футбол за неизвестни футболисти.

И накрая да се проваля в битката за титлата, а след това и в европейските турнири.

Всяко друго нещо в сегашната ситуация ще е прилича на осмото чудо на света.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията