Рио 2016: Отвъд фойерверките на откриването

Най-скандалният олимпийски цикъл ще завърши с игрите в Бразилия

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 06 Авг 2016
0
1129

Е, Пеле го нямаше, за съжаление. Може би той щеше да прати с едно от прочутите си волета огненото кълбо в целта и да запали олимпийския огън. Здравето не му позволи да е на церемонията.

Тя беше завладяваща и без него. Не успя да се докосне до чудовищната хореография и сценарий на игрите в Лондон, чието откриване остава най-добрият спортен филм, правен някога. Но си беше една чудесна церемония. Жизел Бюндхен изигра Момичето от Ипанема, огромните жълти пеперуди, фавелите, тъпаните, самбата, ритъмът - всичко си беше на мястото.

Игрите започват след най-скандалните 4 години - цикълът, който всъщност се нарича Олимпиада. Времето, което свързва едните игри с другите.

Допингът владееше ситуацията в последните 12 месеца, а руската делегация на откриването бе освиркана. Тя и без това изглеждаше не на мястото си, някак вяла. Съвсем разбираемо. Според мнозина изобщо не трябваше да е там.

Американските атлети също бяха освиркани, и то заради десетина от тях, които не искаха да ходят в Рио, уплашени от вируса Зика. На първия мач на Щатите по женски футбол бразилските фенове не спряха да дразнят американките със скандирания "Зика, Зика".

Игрите не са само фанфарите и фойерверките, въпреки че ако гледате заглавията (включително из родните медии), ще помислите, че "светът е олимпиада", блясъкът и медалите са завладели всички.

Не, има много неща зад фасадата, които остават сметени някъде под килима.

Над 100 са състезателите в Рио, които са хващани преди с допинг. И МОК, който не обелва и дума по темата, както умело се измъкна и от "руския въпрос", оставяйки го на Спортния арбитражен съд, може да опита да ни обясни как така само 15 милиона долара на година отиват от олимпийската върхушка за WADA - световната антидопингова агенция.

А в същото време МОК гледа с любов договора, който гарантира 1,23 милиарда долара само от NBC за излъчване на игрите. Защо поне 1/10 не иде за по-ефективна битка с допинга?

Куриозно, 45 минути преди церемонията, изтече кратичка новина - един гръцки спортист (засега неназован), си заминава от Рио, защото е дал положителна проба.

Като сме заговори за МОК, сигурно не сте прочели или чули, но най-големите бразилски вестници гръмнаха тези дни с още две интересни новини.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията