Какво може да си купите с парите за Погба?

Французинът е по-скъп от шампиона Лестър, но не и от най-високата сграда в Манчестър

Sportinglife
Sportinglife 14:50 ч., 10 Авг 2016
0
1204

105 милиона евро за един младеж, който трябва да тича от врата до врата, да вкарва голове, подава асистенции и спира противниковите атаки.

Футболистът Пол Погба вече е експонат в музея на най-ценните живи хора на планетата, като едва ли в някоя друга област биха платили трансферна сума в такива мащаби, за да си вземат специалист на точното място.

Колко са тези 105 милиона евро? С какво да ги сравним... момент.

Най-скъпата картина в света е продадената през февруари 2015-а "Кога ще се омъжиш?" на Пол Гоген. Колекционер плати за нея 300 милиона долара. Тоест - близо три пъти над цената на един друг Пол...

Краката на Кристиано Роналдо са застраховани за 107 милиона евро от Реал, така че само тази полица струва повече от сумата, платена на Ювентус за играча. Минаха ли се в Торино?

Този велик клуб си построи стадион за 107 милиона евро преди 5 години и днес арената е основен фактор за огромните финансови резултати на Ювентус, акумулирайки страхотен интерес, пълни трибуни, голям бизнес с артикули, билети и цялата палитра кетърингови и маркетингови услуги около един домакински мач.

Стадионът си струва реално, колкото Погба. Не е зле.

Друга е ситуацията с най-високата сграда в Манчестър - Бийтъм Тауър, от която градът се вижда като на длан. Небостъргачът е висок 169 метра, докато Погба е само 191 сантиметра... Може би и затова цената на сградата е близо 170 милиона евро, а тази на халфа с 65 милиона по-малка.

Друго голямо его, което Юнайтед си придоби това лято, е Златан Ибрахимович. Шведският самонадеян тип, който вкарва голове и ръси лафове с еднаква лекота, е струвал общо 141 милиона евро в цялата си кариера като трансферни суми. Със 105-те милиона сега и 4-те милиона, които го пратиха от Манчестър в Юве преди 4 години, Погба има хляб да яде (и суми да се платят за него).

Вкарваме малко български елемент и припомняме, че сделката за БТК и Виваком, която още не може да мине финалната права, е за 330 милиона евро. Тоест - Погба е една трета от телекома.

В същото време химичният елемент калифорний, който има знак Cf и номер 98 в таблицата и се използва за стартиране на ядрени реактори, струва по 22 милиона евро на грам. Пет грама - един Погба.

А, да - е как ви се струва цената на един играч на фона на цялата селекция на шампиона?

Ами, ето как - съставът на Лестър, събран от Клаудио Раниери за миналия сезон, струва 61 милиона евро. Погба би следвало сам да гарантира две титли на Юнайтед, ако парите играят. Но те не го правят, доказано е.

Стигаме и до роднините, няма да ги пропуснем.

Братът на Пол Погба - Матиас, играе като нападател за Партик Тисъл в шотландската Висша лига. Цялата група от 18 играчи за първия кръг в първенството струва около 5,2 милиона евро в трансферни суми.

С други думи - Погба има стойност колкото брат му и съотборниците, но умножена по 20.

Ето ви и последна, заключителна българска препратка. Целият ремонт на националния стадион "Васил Левски", както и подобренията - подмяна на терена и смяната на таблото от миналата година, излизат около 20 милиона лева. Това е 10 пъти по-малко от цената на Погба.

А могат ли 43 000 българи да се съберат в центъра на София до езерото "Ариана" и да гледат един-единствен футболист?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията