Дялан камък ли е този Джон Стоунс?

Заслужава ли си парите играч, който има 77 мача във Висшата лига?

Sportinglife
Sportinglife 14:10 ч., 10 Авг 2016
0
1287
GETTY IMAGES

Джон Стоунс е само на 22 години, но вече има цена като, все едно че е един от Ролинг Стоунс. И такива шеги се намират в интернет, след като Манчестър Сити плати 47,5 милиона лири за бранителя на Евертън, втора най-висока сума за защитник в историята на футбола.

Струва ли си? Инвестиция или поредните пари на шейховете, хвърлени по посока на насрещния вятър.

Стоунс е централен защитник с едва 77 мача във Висшата лига, след като преди 3 сезона Евертън даде 3 милиона за него на родния му Барнзли.

Роберто Мартинес го отгледа като цвете в саксия, позволявайки му да изнася топката по нетипичен за Англия, но идеален за качествата му начин - с дрибър, с пас, с търсене на пространство и понякога стигане до центъра на терена, че и отвъд.

Това струваше доста грешки и голове на "тофитата", само питайте феновете им. Постоянният стремеж топката да се отиграва с пас, да се спира и оставя във владение на тима, а не да се чисти, често гневеше запалянковците.

Това е в стил "Барселона", но е трудно да бъде постигната хармония с хората около теб, които не са от Барса... - така казваха привържениците, хвалещи Стоунс за смелостта и визията му.

Самоубийствено самонадценяване на един младок, отсичаха критиците му.

Истината? Както обикновено, търсете я по средата.

"Той е невероятно бърз, страхотен във въздуха и много добре чете играта", казва Пат Невин, дългогодишен играч на Евертън и Челси. Сега анализатор на BBC. Изключително спокоен е, дори в най-трудните ситуации. Това е очевидно.

"Често момчето опитва да преиграва ситуациите, задържа твърде дълго топката, прави дори финтове срещу нападателите - казва Фил Макнълти, водещ анализатор на BBC. - Това изнервя съотборниците му, въпреки че на него сякаш никога нищо не му се отразява на спокойствието. Понякога подценява ситуации."

"Играта с топката започва от централния бранител, не от халфовете - изповядва се Пеп Гуардиола след втората си Шампионска лига с Барселона през 2011-а. - Гледате Шави и Иниеста, но преди те да направят атаката, топката е изнесена бързо и точно от Пике и Бускетс."

Най-важното условие Стоунс да успее в Сити е Пеп да му се довери напълно, а и да го изтърпи да греши и да се учи.

Защото попадения след провали на Джон ще има, бъдете сигурни. Поне в първия сезон.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията