Смисълът на петте кръга

Истории като тази за българския фехтовач Панчо Пасков са душата на олимпизма

Динко Гоцев
Динко Гоцев 22:10 ч., 10 Авг 2016
0
2689

На петия ден стана интересно. Отворихме очи за игрите, оживихме се, закоментирахме в социалните мрежи, чакахме пред телевизорите с нетърпение, но не онова - да гледаме Фелпс или Болт, а някак по-вълнуващо.

Един българин обърка всички във фехтовката, като на сабя елиминира световното величие Якименко и стана център на внимание. Признайте си, малцина сте тези, които бяхте чували за Панчо Пасков преди сряда.

Визитки и всякакви оди са излишни. Момчето е на 22 години и се забавлява на игрите, пуска снимки от откриването с цялата ни делегация, фотоси с Ноле Джокович, с треньора си Ивайло Воденов.

Но не е отишъл в Рио като турист, защото така се опря на самоуверения световен шампион от Русия, че ни накара да викаме пред телевизорите.

Пасков не взе медал, защото това не е лесна работа, когато си номер 302 света в спорт, в който има традиционни супер сили индивидуалности от невероятна класа. Един ще елиминираш, най-много втори... Германският противник отстрани българина в следващия рунд, но новината си бе световен гръм. Отпадна големият фаворит!

Много по-важно от медала обаче е друго, което седи не на гърдите, а в тях. Момчето има сърце. И той, и треньорът му, отидоха там без да чуем някакви гръмки слова, без да са звезди.

Но те ни събудиха за Рио 2016 точно с такава история, каквато е направила олимпийските игри велики. История за някой, който иска много победата и е по-силен от прогнозите.

Затова спортът е нещо, което те грабва - заради емоцията, непредвидимостта и това да преживяваш с някой, когото не познава, дори и спортът му ти е непознат, но виждаш, че иска победата и не се е предал предварително.

От аналогии няма нужда - чухме какви ли не епитети ("туристи" и тъй нататък) за спортистите ни в Рио, но нямаме намерение да ги оплюваме. Нивото у нас е ясно и точно изпълнителите в отделните дисциплини имат най-малка вина за него.

Въпросът е да покажеш, че го искаш. Понякога не се получава, друг път - както стана с Панчо Пасков, историята ти дава шанс да останеш в нея с името си.

Важното е, че си опитал. И си уцелил със сабята си точно в десетката това, което крепи петте олимпийски кръга.

И сърцата на хората в родината, най-накрая разбрали за какво изобщо гледат тези олимпийски игри.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията