Фелпс мина Аржентина и подгони Бразилия

С 21 златни медала плувният мит е по-титулуван от 170 държави на игрите в Рио

Sportinglife
Sportinglife 13:00 ч., 10 Авг 2016
0
765
GETTY IMAGES

"Това беше яко", каза само Фелпс към съотборниците си от американската щафета. С победата на 4 по 200 м свободен стил, легендата в плуването вече има 21 златни медала.

Часове по-рано Майкъл докосна пръв стената на басейна и на 200 м бътерфлай, за да стигне №20.

21 златни олимпийски медала... Най-големият мит в историята на петте кръга, без никакво съмнение!

"Невероятно, поздравления!", написа в twitter доскорошният голям съперник на Фелпс - Йън Торп.

"Това е истинска лудост, адски много медали - каза героят след поредните две злата. - Не мога да повярвам, просто е като филм".

Спокойно, Майкъл - това не е краят.

Само тази седмица още три възможности чакат плувната икона. 100 метра бътерфлай, 4 по 100, смесена щафета, както и 200 индивидуално. Фелпс е само на 31 години и се закани, че след 4 години пак ще участва.

"Докъде се простират мечтите ви, това е невероятно...?", пита репортер. "30 и нагоре!", изстрела Майкъл, сияещ. По-рано той сподели златните си бебчета, които прибавя във внушителната колекция, с най-големите си фенове още на трибуните в плувния комплекс.

Съпругата му, сестра му, майка му и бебето Бумър, което получи най-голямата целувка.

Оказва се, че Фелпс е номер пет в историята на олимпийското плуване сред... страните.

САЩ води със 236, от които 21 са на въпросния човек. Австралия има 57, несъществуващата вече ГДР е с 38, Унгария - с 25, а Майкъл е с 21 и изпреварва страни като Великобритания Германия и СССР.

В общата статистика на класиране по медали от летни олимпиади Фелпс, който има и 2 сребърни и 2 бронзови отличия, е някъде около 30-о място в света. Това, разбира се, ако беше държава, а не един-единствен човек.

Зад него са страни като Аржентина (19), Чехия (14), Ямайка (17), Иран (15) и Мексико (13). Майкъл преследва мегадържави като Бразилия и ЮАР, които имат по 24 златни олимпийски медали от летни игри.

Ако си спечели трите дисциплини тази седмица...

Общо 170 страни от участващите в Рио 2016 са с по-малко олимпийски титли от човека-амфибия, който сякаш никога няма да спре да побеждава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията