Чудовищен финал в тениса

Анди Мъри дублира олимпийската си титла в епичен сблъсък с Дел Потро

0
765
Николай Кръстев

Анди Мъри и Хуан Мануел Дел Потро изиграха чудовищен и незабравим финал на олимпийския турнир по тенис в Рио. Четирите сета на сблъсъка оставиха без дъх 7000 зрители по трибуните на Централния корт в Олимпийския парк и изцедиха докрай силите на съперниците.

Мъри триумфира със 7:5, 4:6, 6:2, 7:5 в изключителен сблъсък, продължил 242 минути, който го короняса за втори пореден път с олимпийската титла.

Така шотландецът стана първият тенисист в историята, който дублира златото си на олимпийския корт, след като бе най-добър и в Лондон преди 4 години. Той се превърна в най-голямата гордост на Великобритания в този спорт изобщо, след като освен двете злата от олимпийски игри, донесе Купа Дейвис преди година.

Двубоят се игра в почти футболна атмосфера – над 1000 аржентинци подкрепяха неистово и с нетипични за тениса скандирания 198-сантиметровия Дел Потро. Бразилците пък масово викаха за Мъри само и само да са срещу вечния си спортен враг, какъвто са комшиите от Аржентина.

Първият сет бе страшно оспорван и за 75 минути предложи цели 5 пробива. До 6:5 за Мъри нито един от двамата тенисисти не успя да вземе преднина от повече от един гейм, а при втория си сетбол британецът затвори частта със 7:5.

Втората част тръгна с пробив за Дел Потро, след което и двамата печелеха успешно геймовете, в които сервираха. Все пак аржентинецът бе по-точен и логимно изравни – 1:1 след 6:4.

В третия сет умората у Дел Потро започва да личи – все пак аржентинецът само преди ден игра изключително тежък полуфинал срещу Рафаел Надал (Испания). В този момент мнозина вече мислеха, че видимо по-свежия Мъри бързо ще приключи двубоя. И сякаш това започна да се случва – 6:2 за шотландеца и 2:1 сета.

Изключителна драма донесе четвъртия сет, в който съперниците на старта му си размениха по два пробива до 2:2.

Краката на Дел Потро вече започнаха да се схващат, терапевт влезе на почивката за кратък масаж. Сед това Мъри спечели своето подаване, но последва ответен удар и 3:3.

Дел Потро сякаш възкръсна с нов пробив за 4:3 и сет разменени геймове и при 5:4 той имаше началния удар, за да вкара мача в решителна пета част.

Тук обаче Мъри отговори по достойнство и изравни (5:5). И в следващия гейм Дел Потро бе близо до пробив, но Мъри на два пъти се спаси и накрая все пак излезе напред с 6:5. В последния гейм на мача аржентинецът спаси един мачбол, но все пак не успя да предотврати пробива и това донесе титлата на Мъри.

Дълга прегръдка между страхотните спортисти ознаменува края на двубоя.

След това Мъри и Дел Потро седнаха по местата си и останаха неподвижни няколко минути, като и двамата не сдържаха сълзите си.

Какъв финал само!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията