Как Бекали и разделението в Стяуа позволиха саботажа на века

Динамо се изгаври с врага и то точно преди дербито, пред очите на цяла Европа

Sportinglife
Sportinglife 16:35 ч., 17 Авг 2016
0
926

Стяуа живее в странно време, а ударът, който получи във вторник вечер, ще се помни цяла вечност.

Не, не звучното 0:5 на терена от Манчестър Сити. Това не бе неочаквано, нито пък е някаква спортна трагедия.

Но саботажът, шамарът от това динамовистите - хората, подкрепящи врага Динамо, да вдигнат хореография по време на европейски мач, и да унижат Стяуа, е огромен удар.

"Само Динамо Букурещ", пишеше с огромни букви в трибуната срещу камерите на националния стадион. Надписът седя близо 25 минути, както пишеше на специални указания, оставени на всяка седалка на двата етажа на трибуната.

Как е станал пробивът? Как на най-големия мач на годината на единия гранд, другият направо го направи за смях пред очите на цяла Европа?

Стяуа, както започна този материал, живее в странно и трудно време. Клубът е изоставен от голяма част - според някои дори от всички - свои ултра фенски фракции. Те не ходят на стадиона, бойкотирайки собственика Джиджи Бекали и случващото се в последните години.

През 2014-а военното министерство даде клуба на съд (Стяуа, подобно на българския ЦСКА, е създаден като клуб на военнослужещи и офицери) и си поиска наследството, емблемата, цветовете, трофеите. И спечели.

Бекали обжалва, а после близо година опитваше договорки извън съда с военните. Успя да ги убеди поне цветовете и името да бъдат ползвани от клуба му, който обаче има нова емблема - звезда с 8 лъча, като в четирите края на логото седи абреивиатура Футболен Клуб Стяуа Букурещ.

Това обаче не се хареса на феновете. Те не са сигурни, че искат Бекали, който между другото в момента е в затвора, да управлява още клуба им. Да е замесен постоянно в скандали, включително с уреждане на мачове и с данъци.

Затова ултрасите свиха знамената и във вторник отново ги нямаше на трибуните на националната арена.

Паралелно, смелият план на ултрасите на Динамо е сработил - те влизат през човек във връзка с Бекали и му предлагат зрелищна хореография за 30-ата годишнина от спечелената Купа на европейските шампиони (1986 г.) по време на мача (проектът можете да видите на основната снимка).

Хора на боса плащат изпълнението, а организацията не би била възможна на стадиона, ако най-сериозните момчета от сектора на Стяуа си бяха активни и на трибуните.

Но при липсата на хард типовете, обикновените привърженици няма как да забележат как са подредени картоните, които са инструктирани да вдигнат.

И се е получил надписът, който днес е най-големият хит из интернет страниците на фенове по света и направо нокаутира агитката на Стяуа.

При нея разделението е голямо, а и този удар е просто поредният за гранда.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията