Какво биха донесли китайските пари в Ливърпул?

Инвестиционната политика на тази страна не търпи провали и е подплътена с милиарди

Sportinglife
Sportinglife 12:50 ч., 22 Авг 2016
5
2348
GETTY IMAGES

Бърнли победи Ливърпул и хвърли в шок феновете на отбора на Клоп. Стартът на сезона е колеблив, проблемите в дефанзивен план - ясни още от 4:3 над Арсенал седмица по-рано.

Но само 3 часа бяха изминали от поражението, когато вниманието около клуба се обърна в съвсем друга посока.

Китайски консорциум отправи оферта да купи Ливърпул от Fenway Sports group - настоящия американски собственик.

Каква е историята и как може да се отрази на един от най-популярните клубове в света?

Името на заинтересованата компания е China Everbright, подкрепена с държавни китайски пари. Нейната оценка на Ливърпул в момента е 800 милиона лири. Офертата е толкова изненадваща и впечатляваща, че Fenway нае консултантска компания по инвестиции, за да бъде съветван по евентуална сделка.

Първото предложение за купуване на пълния пакет е отказано, като в момента се обсъжда подялба на управлението на клуба - нещо като 65:35 за американците. Китайците обаче, както е известно, имат друга стратегия при инвестициите си - искат всичко.

China Everbright се появява през 1983 г., създадена от китайското правителство, за да действа като мост на търговски операции между държавата и външни предприятия. Днес консорциума управлява куп частни фондове, които реално са на китайското правителство в Европа.

Общите активи на компанията се оценяват поне на 7 милиарда долара.

Една интересна фигура, замесена в контакта между китайци и американци, е Аманда Стейвъли, чието име - нормално - на нас в България не говори нищо. Тя е консултант по сделки на азиатския бизнес във Великобритания, участва активно в преговорите на Дубай да купи Ливърпул през 2008-а (неуспешни) и е получила по неофициални данни 10 милиона лири комисионна за ролята си при сделката на шейх Мансур от Абу Даби да купи Манчестър Сити.

Защо китайците искат Ливърпул?

В страната има сигурно един милиард футболни фенове, основно на английски отбори. А спорната индурстия се оказва бързо разрастващ се бизнес за стотици милиони долари. Две и две прави четири.

Китай има пазар да продава това, което клубове като Ливърпул предлагат в неизчерпаеми количества - футболна страст, история и настояще.

Защо Хенри не е длъжен да продава?

Джон Хенри е собственикът на Ливърпул, който спаси клуба от тежкото състояние, в което го оставиха Джордж Жилет и Том Хикс. През 2011-а клубът бе пред администрация, но днес е в здравословно състояние, вече е №9 в света по оборот и стойност, а в последните две години излезе на печалба за първи път от създаването на Висшата лига.

С новата трибуна на "Анфийлд" само приходът от matchday ще е с около 1 милион лири по-висок. На домакински мач. Ще рече - към 20-30 милиона на сезон, поне.

Политиката на Fenway не се харесва на всички фенове, защото докато балансите са чудесни, нещата на терена рядко се доближават до финансовите резултати.

5 коментара

1 Shicola Rumen 23.08.2016 13:50:18
0 0

...... е не му давайте да пише. Той просто не разбира, особенно за Ливърпул

2 Shicola Rumen 23.08.2016 13:49:16
0 0

съжалявам го тоя дебил , писал тия щуротии, но повеч

3 Shicola Rumen 23.08.2016 13:48:06
0 0

Политиката на Fenway не се харесва на всички фенове?!?!?!?!!?!?!?! На кои фенове, познава ли автора такива?

4 Shicola Rumen 23.08.2016 13:47:23
0 1

65/35% ?!?!?!?!? Кой му каза ? Китайците ли? 1 милион повече в ден на мач?!?!?!?!? Сложиха само 8.500 седалки, не 85.000. Калкулатора му нещо не е верен??!?!?!?!?!?

5 Shicola Rumen 23.08.2016 13:44:34
0 2

Абе тоя писал тая статия наясно ли е въобще за какво иде реч? Ливърпул, собственици, китайци , пари ...... Горещо препоръчвам да изтриете тези глупости, които е написал този тревоман

Твоят коментар:

Close Обратно към статията