Светът на феновете: Ултрасите на Спартак Москва

Среща с групировката Fratria в сърцето на агитката на най-популярния руски клуб

Sportinglife
Sportinglife 08:35 ч., 23 Авг 2016
0
2075
TheseFootballTimes

Енергията в сектора зад вратата се усеща отдалеч. Телата едва се различават, подскачат, сливат се и не спират да се движат, иззад транспарантите "Original Fans – 1972", "One For All, All For One", "Вперед Спартак" и обединителното голямо знаме с надпис "Fratria".

Червени огньове от факли падат до вратата, чуват се експлозии от бомбички.

Това е "Откритие Арена", стадионът - нов дом на Спартак Москва. Групата зад вратата е обединена под общото име Fratria - фракциите на агитката, застанали под този слоган, който значи "братство, брат за брата".

На терена отборът се мъчи за 2:2 с Мордовия Саранск, но шумът не спира до последния сигнал. След него ултрасите видимо не са доволни. Но този път се разминава без агресия. Нещо, което не може да се каже често за руския футбол и неговата хулиганска сцена.

Групата Fratria е създадена през октомври 2005-а в един московски бар, като идеята е тя да подобри визията и начина на подкрепа от трибуната с ултрасите на Спартак.

Зад нея официално не седят хулиганите, фирмите - тези, които се бият организирано срещу реципрочните групи на другите клубове. Не, тук са хората, отговорни за хореографиите, банерите, цвета и шума на сектора.

Павел е един от лидерите на групата вече от 4 години. Здравеняк на 32 години, който за първи път е отишъл на стадиона, когато е бил на 11. Това е човекът с мегафона.

Срещаме се в магазина на Fratria, където се продават артикули на групата, на втория етаж на метростанцията "Казан". Наоколо всичко е с емблемата на Спартак. Прави впечатление слоган, който те посреща на входа на магазината: "Ултрас манталитет, а не престъпен".

Павел пристига и ме завежда зад щандовете с артикули, в нещо като офис. Говори бавно, гласът му е плътен и тежък.

В началото на Fratria са групички от по петима до десетима, които пътуват за гостувания на Спартак и са по-фанатични от останалите в подкрепата си. Това са най-лудите запалянковци.

"Те бяха естествени лидери и преди да създадем групата - разказва Павел. - Но нямаше организация. Преди година отбелязахме 10 години от създаването на Fratria и мисля, че се справяме добре. Отпразнувахме го с 10 големи и мощни хореографии в различни мачове."

В изминалата година обаче се случва и един позорен момент. В мача със Зенит в Санкт Петербург, гостуващите фенове на Спартак са над 2000. Сред тях е и местната групировка Aliens - Чуждоземците, които са именно такива във враждебния град, където всеки е от Зенит.

След мача, загубен с 2:5, играчите на гостите вадят от съблекалнята транспарант, с който почитат 15-ата годишнина на Aliens и го занясят при трибуната със своите фенове. Оставят го отпред, но запалянко на Зенит нахлува от централната трибуна и го прибира, докато полицията спира разярените ултраси на Спартак да нахлуят.

Това е огромен позор - нямаш право да губиш транспарантите си.

Спартак се гордее с няколко неща в руската фен култура.

"Ние бяхме първите, които пътуваха за мачове в чужбина - казва Павел. - Първите организирани пътувания из всеки град в бившия СССР са още от 1972-ра година, когато никой друг не правеше такива. Затова и ние сме отбора на хората в Русия. През 80-те пътувахме и до Европа, когато отборът ни имаше големи мачове там."

Източник: These Football Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията