Най-странните места за футбол по света

Може да се играе навсякъде. И то - професионално

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 27 Авг 2016
0
11011

Да играеш на "Сантяго Бернабеу", "Камп ноу" или "Олд Трафорд" е, казват, най-върховното преживяване за един професионален футболист. Това са митични арени за Европа, колизеуми на футбола.

Но ги гледаме всяка седмица и вероятно усещането ни, дори като зрители, се е поизтъркало, попритъпило.

Виж, ако излезеш на стадион върху покрива на мол, от който се вижда надлъж целия Белград с мостовете и неповторимия му чар... Да, има такъв стадион. На не повече от 4-5 часа път с автомобил от София.

Сръбският Вождовац го построи и го ползва вече няколко сезона, като избра за място 74 600-те квадратни метра върху покрива на шопинг център в квартала Вождовац, който грее вляво от пътя при влизането в сръбската столица откъм България.

И най-отгоре, върху мола, можете да видите прожекторите на арената, одобрена за мачове дори от Лига Европа и Шампионската лига!

Австрийска фирма се зае с проекта през 2011-а, а той стана толкова популярен, че за него дори Discovery Europe направи филм.

Феновете, а Вождовац си има такива, в началото реагираха остро на преместването от обичаната от тях арена "Боян Маич" на улица "Жапланска".

Но бързо разбраха, че това е единственото разрешение - клубът печели и от рекламата на мола, и от търговски обекти в него, а скоро вероятно ще продаде на някой от телекомите в страната името на стадиона.

И ще си гарантира поне няколко години сигурност.

От стадиона на Воджодац виждаш парка и двете големи арени на града - "Мала Маракана" и ЮНА. Грандовете Звезда и Партизан се гордеят с традицията си, а малкото квартално клубче - с модерната си идея.

Но в бивша Югославия има още чудеса на футболната архитектура, дизайн, а и такива места, които природата сякаш е избрала - тук ще се играе футбол.

Във втора хърватска лига играе тимът на Имотски от едноимменния град. Градче, по-скоро, сгушено в една от най-живописните планински части на Далмация. С околните махали по хълмовете населението му е не повече от 8-9 хиляди жители, но пък си има стадион за 4 хиляди!

Казва се "Госпин Долац" (на основната снимка), което идва от църквата в съседтво, носеща името Госпе от Анджела (нещо като Нашата Дева на ангелите).

Надвесил се е над езерото Модро (Синьо), което е в съседство с него и е символ на цялата околия. Тук дълги години и векове местните са се бранили от опитите за претопяване от византийци и отоманци. Да стигнеш до селото оттатък гърлото? Никакъв шанс.

Е, тогава как идват да играят гостите на този стадион...?

Мястото е удивително красиво, а най-интересното е, че трибуните нерядко са пълни. Местните си обичат отбора. През 2014-а японска дизайнерска компания пристигна в град Имотски, за да направи пълен доклад за стадиона и начина, по който е построен в скалите и на ръба над езерото. Работата по арената отне 11 години - започна през 1976-а и завърши през 1987-а.

Заминаваме далеч, далеч от Балканите, за да идем в Парана, бразилски щат. Където няма да седнем на трибуните на някой от големите стадиони, приютили мач от Мондиал 2014.

Не, те са добре известни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията