Торонто срещу Монреал - спортна омраза и орална любов

Транспарантът на феновете в неделя възмути Америка, но не е първият

Sportinglife
Sportinglife 15:00 ч., 31 Авг 2016
0
745

Още от първата минути се усети, че тази вражда няма да мине без големи скандали и искри, прехвърлящи границата на нормалното.

Всъщност, още на загрявката, когато играчите на гостуващия Монреал бяха наплюти от фенове и ругани ужасно от трибуните.

Последва хореография - много зрелищна в червено и бяло, както следва за домакините от Торонто, на която пишеше: "Тук е нашето място за забава. Но за вас е кошмар".

Рядко може да се види такава атмосфера на мач от американската Мейджър лига. По-скоро приличаше на някакво аржентинско дерби, в което залогът е огромен, а враждата - поне със стогодишна свирепа история.

На терена не бе по-мирно, като Монреал набързо остана с 10 души, но гол на Игнасио Пиати донесе победата на гостите с 1:0, а празненствата бяха поведени от Дидие Дрогба, който дори разгневи трибуните със селфи пред тях на целия тим. Ужасна подигравка, но заслужена!

Най-малкото заради онзи транспарант...

Да, по средата на първото полувреме феновете на Торонто изкараха банер, на който бе нарисуван запалянко на тима в червено и бяло, а голо момиче, но с прашки в цвета на Монреал, е на колене пред него. Орална любов.

Не обяснение в любов, разбира се. Просто ужасна подигравка с врага.

"Това не е ОК", призна в официално съобщение ФК Торонто след мача от Мейджър Лигата.

Монреал иска наказанието да е сурово, като дори се говори за отнемане на точки от канадския съперник.

Как се стигна до такава крайност? Банерът е сред най-явно обидните в историята, а особено за Щатите си е направо нечуван. Но тук говорим за прастаро съперничество, излизащо далеч извън рамките на футбола.

Торонто и Монреал се мразят в сокъра, защото между градовете има тлеещи недобри чувства от средата на 18-и век и Англо-френските кръвопролития из канадските земи. Най-говореният език в Монреал продължава да е този на Дюма, а не на Шекспир.

Торонто иззе първенството от Монреал като икономически двигател на Канада в последната четвърт от 20-и век, а разделението (въпреки само 440-те километра дистанция) става все по-ярко. Език, бизнес, начин на живот... Торонто и Монреал просто не се понасят, защото са различни.

В спорта като цяло също е така. Хокейната вражда между Мейпъл Лийфс и Канейдиънс продължава вече 99 години. Двата най-изтъкнати представители на най-хокейната нация не се понасят и атмосферата на мачовете им край леда обикновено е тежка. Монреал води с 393 срещу 314 победи (изиграли са 803 двубоя!) и е далеч по-успешният от двата отбора.

В сокъра съперничеството е съвсем младо - от 2008-а, когато Торонто и Монреал се събраха като два от франчайзите в Мейджър лигата. И още в първия сезон Импакт (монреалският тим) изхвърли в пряк дуел врага от място в Шампионската лига на КОНКАКАФ.

През миналия сезон Монреал отново спечели - този път на старта на плейофите, което даде повод за транспарант, който отекна из медиите в Щатите. "Потърсете в google "Торонто" и "плейофи". Нула намерени резултата", пишеше на оригиналния транспарант. Но в никакъв случай обиден и нецензурен, какъвто бе отговорът на хората от Торонто в неделя.

Наказанието се чака. Следващото дерби също. Този мач започва да гради име на класика, също както тексаското сокър дерби Хюстън Динамо - ФК Далас и Ню Йорк Ред Булс - Ню Йорк Сити.

С две думи - Мейджър лигата вече си има дербита, съперничества и собствена сокър история.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията