Петевата чета пише история и не е забавно

След 131 мача като гост, Люксембург за първи път вкара три гола на някой съперник

Sportinglife
Sportinglife 23:35 ч., 06 Сеп 2016
0
6090
Lap.bg

България победи Люксембург с 4:3 в трилър, който ни даде три точки на старта на световните квалификации.

Всъщност, това е и единственият позитив от тази съвсем не забавна вечер на националния празник пред един празен национален стадион с един печален отбор, който продължава да пише история.

След като падна за първи път от Норвегия (а после и за втори), получи 7 гола за първи път след Втората световна война (от Япония), Ивайло Петевата чета стана и първият тим в историята, допуснал у дома 3 гола от Люксембург.

Да, да - точно така. Малкото херцогство има 131 визити на други тимове след дебюта си през 1937-а и никога не е вкарвало повече от 2 пъти. А това се е случвало общо три пъти този век.

А, да - и не бе поразявало българската врата на наша земя от 1969-а.

Всичко това са статистики, числа, години...  Реалността е, че България играе много слаб футбол, мъчи се с отбори, които трябва да бъдат побеждавани с лекота по два пъти, ако имаш амбиции.

Три от четирите гола на нашите - много красиви без съмнение, дойдоха с удари от над 25 метра. Головите ситуации, създадени с атаки и комбинации в наказателното поле, липсваха.

Гостите, отбор с 3 ремита и 2 победи в последните си 45 официални мача, дойдоха у нас със състав от младоци, средната му възраст бе около 23 години.

Титуляр бе 16-годишният Винсент Тий, който направи на няколко пъти за смях полузащитниците ни.

Драмата бе пълна в развитието на мача - Димитър Рангелов вкара страхотен гол за 1:0 и до 60-ата минута, въпреки неубедителната игра, не се виждаше заплаха.

Бившият нападател на ЦСКА Орелиен Жоаким вкара два пъти за 180 секунди и Люксембург поведе - 1:2.

Марселиньо изравни с голям късмет - удар с глава, проправил си път през тела и ръцете на вратаря. Ивелин Попов вкара от пряк свободен удар, още един страхотен гол - 3:2 в 78-ата минута.

Но в първата минута на добавеното време 18-годишният Флориан Бонер изравни с невероятно изпълнение от въздуха. Докато шокът сякаш бе на път съвсем да ни удари, Александър Тонев прати удар на отчаянието с левачката под гредата - 4:3.

Кошмарни бяха секундите след това, в които се бранихме с телата на играчите около голлинията, чистихме удари с глава, топката се разхождаше около малкото наказателно поле и треперихме...

Е, победихме. Измъчено, ужасно тягостно.

Но сме с три точки, а Беларус удържа Франция с 0:0, а Швеция и Холандия направиха 1:1 и сме лидер в групата.

Докога ли? Вероятно до октомври. Идват гостувания на Франция и Швеция, в които...

Но, млъкни сърце. Засега сме на върха на групата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията