Сара - човекът преди Меси

Великият баск държеше рекорд, за който всички мислеха, че ще е вечен

Sportinglife
Sportinglife 16:45 ч., 07 Сеп 2016
0
6034

Само за няколко месеца това преживяване променя живота му, става далеч по-зрял, а още повече, че неотдавна е загубил брат си Доминго, убит в кървавата гражданска война в страната.

Връща се в Атлетик и е титуляр, като в първите си 28 мача вкарва 26 пъти и хората на стадиона виждат в него звезда. Идва обаче и първото голямо разочарование - Билбао губи финала за Копа дел Рей от Барселона, а в продълженията Сара изпуска чисто положение сам срещу вратаря.

Зарича се да си върне, да не пропуска следващите си шансове за трофеи.

Следващият сезон, 1942-43 г., е триумфален.

След като отстранява Валенсия и Атлетико Мадрид, тимът се изправя на финала за купата срещу Реал. Телмо вкарва победния гол. В добавка неговите 17 попадения в 17 мача носят титлата на Атлетик - дубъл!

В следващите години Билбао взима само още една титла, но печели пет пъти купата. Всички сезони завършват с един и същ топголмайстор на клуба. Между 1944-а и 1947-а Телмо Сара е реализатор №1 на първенството, а в последния от трите сезона изравнява рекорда от 33 гола на Пруден от Атлетико Мадрид.

 

Уточняваме - тогава в лигата играят 14 клуба, като кръговете са 26. Сара вкарва и още 3 попадения за купата, та в 30 двубоя записва общо 36 точни удара.

Четири години по-късно забива 38 гола в 30-те кръга на първенството и чупи рекорда. Вкарва и осем пъти по пътя към нова Купа на краля. Това постижение пада чак през 2010-2011 г., когато Кристиано Роналдо нанизва 40 шампионатни гола, но в 34 изиграни мача.

За разлика от португалеца и другата машина за попадения - Меси, Телмо Сара има и тежки травми. Той пропуска около 12 месеца със счупен крак през 1951-52 г., но се завръща и става голмайстор на следващия сезон, получавайки за шести път трофея "Пичичи".

Голяма гордост за Билбао, защото приза за топреализатор в Испания е кръстен на митичния нападател на Атлетик Рафаел Морено - Пичичи. И неговата история е култова, както и цялата приказка за поразителното влияние на баските върху испанския футбол.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията