Сара - човекът преди Меси

Великият баск държеше рекорд, за който всички мислеха, че ще е вечен

Sportinglife
Sportinglife 16:45 ч., 07 Сеп 2016
0
6033

Пичичи е нападател на Атлетик от второто десетилетие на 20-и век, който вкарва първия гол на стадион "Сан Мамес", открит през 1913-а. Става култов герой с това попадение, но на 29 години си отива от света, повален от тиф.

През март 1922-ра, когато Рафаел намира смъртта си, Телмо Сара е на малко повече от година. Но докато расте слуша куп истории за героя на цялата баска провинция.

Трофеят "Пичичи" и до днес е класика - голмайсторът на лигата го прибира в края на сезона. Но има и трофей "Сара" - за испанеца с най-много голове първенството. Телмо е постигнал нещо, с което днес и татко му, и цялата фамилия би се гордяла - наредил се е до героя на баските.

Сара надминава Рафаел Морено, а и всички останали, в головете. Той продължава да е реализатор номер едно в историята на турнира Копа дел Рей с 81 попадения. В историята на Атлетик - това се подразбира, а статистиките му са убийствени.

С екипа на отбора е вкарал 335 гола за 15 години (от които близо 2 не играе с травми и заради военната си служба). Двубоите, за които нанизва толкова попадения, са 354...

По времето си, той не е най-известният нападател в Европа. Не е и най-голямата звезда на испанския футбол, където Реал диктува модата с Пушкаш и Ди Стефано. Но неговите голове са повече от техните.

И до ерата на Роналдо с 40-те му гола отпреди 5 сезона, и Меси, Сара бе Кралят на испанските голаджии.

Точно Лео сложи край на официалното царуване на баска. На 22 ноември 2014-а аржентинският номер 10 вкара три пъти на Севиля и мина границата от 251 шампионатни гола в Примера.

Празненствата на терена за играчите на Барса бяха огромни, никой не вярваше, че това някой ден ще се случи. На следващия ден обаче дъщерята на Телмо, Кармен Сара, оспори рекорда.

"Постижението на татко ще бъде надминато, когато някой вкара 251 гола в 267 мача в Лигата. Меси го направи за 280 двубоя."

Разбира се, това е баската гордост. Рекордът падна, факт. Но постигнатото от великия Телмо Сара остава.

И още нещо, което из баровете на Билбао се тръби гръмогласно и с особена гордост - нито Меси, нито Роналдо, някога ще вдигнат над главата си приза "Сара".

Просто не са испанци.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията