Футболът в Кипър - бомби, страх и нелегални залози

Насилието на Острова заплашва да помрачи всичко хубаво, направено в играта

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 08 Сеп 2016
0
1509

Втората атака бе далеч по-мощна. Взривът, насочен към сградата, свърши работа - откъсна голямо парче от нея, като умишлено бе целена задната част, където вероятно са знаели, че няма никого по това време.

Случи се през октомври 2014-а, а сградата - това е централата на съдийската колегия на кипърския футбол в Никозия. И бе за втори път, като първият не донесе успех на атентаторите.

Хараламбос Скапулис помни добре момента. Той отиваше на тренировка в 5,30 ч сутринта, когато му се обадиха за взрива. "Заварих счупени прозорци, стъкло навсякъде, отнесени столове и маси. Казах си - това изобщо не е смешно..."

Не е. Кипър от няколко години е най-опасното място да упражняваш професията футболен рефер.

Три месеца по-късно още по-силен експлозив удари една къща в Лимасол, като изхвърли от леглото, но не уби 60-годишната Маро Муско. Не бе предназначен за нея, а за сина и Томас, също съдия в местната лига.

Седмици по-рано Леонтиос Тратос, най-известният арбитър в кипърския футбол, бе събуден от съсед, който тревожно му съобщи, че колата му гори в подземния паркинг на кооперацията в Никозия.

От втори опит - месеци преди това по погрешка бе взривен друг автомобил, на метри от този на Леонтиос.

Никой не е арестуван дотук за атентатите. Местните вестници също не са особено активни в отразяването на случващото се, а резултатът дотук е 6:0 в полза на взривяващите срещу съдиите. Шест бомби - 2 в домове, 3 по коли и една по централата им (без да броим първата там, която не се взриви).

Появи се и една групировка, която пое отговорност за бомбите. Нарече себе си Gate Niners Urban Guerillas - уличните партизани от Гейт 9, казано разговорно.

Гейт 9 - или Вход 9, това е названието на най-голямата ултрас групировка на Омония (Никозия), която има 24-годишна история, изпълнена и с немалко насилия по стадионите. Събират се около вход №9 на националния стадион GSP в Никозия, откъдето идва името.

Но феновете на Омония засега отричат да са част от странното движение, взривяващо съдийските домове и коли. Полицията разследва и ултрасите на отбора, но не намери улики и връзка с атентатите.

Малцина са тези кипърци, които вярват, че футболни фенове извършват деянията...

Източник: Guardian

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията