Когато Шак четеше Ницше

Великият треньор Фил Джексън разказва за единствения и неповторим Шакил О`Нийл

Sportinglife
Sportinglife 17:00 ч., 09 Сеп 2016
0
940

За Шак в първата ми година в Лейкърс бях избрал една, която се казва Ecce Homo. Авторът е Ницше.

От латински заглавието означава: "Отвъд човека". На Шак му допаднаха и заглавието, и книгата - обичаше философски текстове. Все пак говорим за човек, който наричаше сам себе си Големия Аристотел.

За следващия сезон избрах за него Siddhartha, един роман на Херман Хесе за човека, който опитва да преоткрие себе си. Тя е основана на живота на Буда.

Когато раздадох книгите по време на полета за Чикаго в началото на сезона, казах полунашега на играчите, че очаквам от тях рецензии. Скоро.

Това пътуване завърши с мач срещу Булс, а Шак бе отстранен от рефера. Не изчака медиите и директно се бе пъхнал в автобуса. След моята пресконференция влязох в рейса и го видях там - четеше книгата.

По време на полета за дома седна до мен и ми изложи рецензията си - и тя бе единствената, която съм получил от играч в цялата ми кариера!

"Siddhartha е книга за един млад принц, който има пари, слава и жени - също като мен. И точно като мен, търси себе си..."

Последната ни среща като играч и треньор стана, след като бе трансфериран в Маями. Обадих му се по телефона и го питах къде е в момента. Бе шумно, чуваха се сирени около него.

"Какво става, шофираш ли?", питах.

"Търся откраднати коли", отвърна.

Не се шегуваше - Шак използваше свободното си време да работи като сътрудник на полицията в Уест Холивуд, където е с чин офицер от запаса. Видяхме се в един ресторант тогава и той ме заразпитва за моите планове. Не неговите, а моите, му бяха по-интересни.

Винаги е бил отборен играч, винаги.

Спечели титлата и с Маями, което бе страхотно. Но го избраха в Залата на славата на НБА като Лейкър, което за мен е голяма гордост.

Заедно изкарахме пет страхотни години в Лос Анджелис. С огромното му присъствие и его, той остана отборен играч на първо място.

Знаеше как да направи съотборниците си по-мотивирани и по-добри. Винаги бе стъпил на земята, всичко бе земно и реално, и бе забавно.

Преди появата на Шак в НБА, това бе лигата, доминирана от грамадни мъжаги като Джордж Микан, Бил Ръсел, Уилт Чембърлейн, Карим-Абдул Джабар и Хакийм Олайджуоун. Големи, талантливи играчи.

Шак дойде и направи нещата по свой начин - с огромно удоволствие, каквото не е виждано у никой преди него.

Поздравления за това, големи човече!".

Източник: Player`s Tribune

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията