Три десетилетия Дарио търси звезди край гарата в Крю

Роден в Италия, учителят по физическо Дарио Гради и академията му творят чудеса

Sportinglife
Sportinglife 16:25 ч., 21 Сеп 2016
0
3202

В какво се измерва успех в модерния футбол?

Трофеи? Места в топ 4, участия в Шампионската лига, натрупани пари от наградни фондове в края на сезона?

Или от рекордни трансфери и продадените техни фланелки сред феновете по света?

Вярвайте на тези обяснения, ако искате. Ние вярваме на думите на сър Алекс Фъргюсън, Жерар Улие и Арсен Венгер, които "връчиха" титлата за най-успешен мениджър в Англия на един свой колега, който не може да се похвали с нито един "успех" от горепосочените.

Дарио Гради продължава да търси звезди на малкото стадионче "Аликзандра Стейдиъм", което местните продължават да наричат, отпивайки от поредния пайнт бира със старото му име - "Грести Роуд".

То се намира на стотина метра зад гарата в Крю - средно голямо градче с около 90 000 жители, но с ключово значение в транспортния организъм на Англия. Гарата е възлова, тук се пресичат линиите на Севера, прекачваш се от Ливърпул за Лондон, от южните градове към Нюкасъл или Манчестър... Тук можеш да хванеш влака за където поискаш.

Разбира се, прякорът на Крю Аликзандра - клубът, който мачка всяка седмица тревата на "Грести Роуд", е Железничарите. Че как иначе? Крю е известен като железопътно сърце на страната, а от гарата козирките на стадиона се виждат.

В местния пъб ще ви кажат - отборът ни е слабичък. Но пък какви играчи са тръгнали оттук!

И си имаме Дарио Гради - градски мит, легенда, нещо като Питър Пан на Крю, нереално важен с присъствието си вече над три десетилетия.

Човекът, за когото ви разказваме, е роден в Италия през 1941-ва и вече е на 75 години. Баща му е гражданин на родния му Милано, а майка му - англичанка. След Втората световна война обаче и смъртта на таткото, Дарио пристига в родината на майка си.

И си е англичанин по душа, образование, а и като възприятие за футбола и правилните неща в него. Италианската му кръв обаче личи, когато видите какви играчи е открил през годините.

Технически те не са типичните футболисти от долните дивизии на Англия. Но за това - по-нататък.

Дарио Гради учи и преподава физическо възпитание в Епсъм, като заиграва футбол в тима на Сътън Юнайтед, далеч от блясъка на най-добрите нива на играта. Записва мачове и за Уикъмб, и за Туутинг и Митчъм, все тимове, много по-надолу от първите дивизии в Англия.

През 1971-ва, едва на 30 години, получава позицията на треньор в Челси, откъдето тръгва пътят му в занаята. След 7 години из клубове като Сътън, Дарби Каунти и Уимбълдън, трениращ дублиращи тимове и младежи, е назначен за първи път като мениджър самостоятелно.

Поема Уимбълдън, с което животът му се променя завинаги. Пише история, като още през следващия сезон - 1978-79 г., тимът от стадион "Плау Лейн" за първи път успява да стигне от четвърта дивизия до трета. След което... веднага изпада.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията