Петорката на Ястреба

30 години от първата титла на великия "свой" отбор на Реал от 80-те

Sportinglife
Sportinglife 23:50 ч., 21 Сеп 2016
0
10635

Но футболът, който играе този отбор, както и доминацията му по испанските терени, са паметни. И великите нощи в Европа с победи над Наполи, Ювентус, Байерн и Порто.

Петорката е само символното му название, както вече бе уточнено. Четирима от петимата местни асове, в сърцето на този отбор, носят екипа на Реал над десетилетие (а Санчис до 2001 г.). Пардеса обаче напуска през 1987-а и отива в Сарагоса, където играе десетилетие.

На първия мач на Реал срещу новия му тим, Петорката се събира за снимка преди началото (долу), като някак странно и неразбираемо Пардеса е с друг екип... Той обаче остава в историята като един от Бандата.

Останалите от онзи паметен отбор също се числят към Петорката, която си става направо единайсеторка.

Уго Санчес, мексиканският нападател - убиец пред гола, е партньорът на Бутрагеньо в атака. Пристига през 1985-а, точно за старта на звездния път на Реал, като играе 7 сезона и забива 208 гола.

Зад двамата с Ястреба играе полузащита за историята - Мичел, Васкес, Шустер, а по-късно и появилият се младок Фернадо Йеро, взет през 1989-а от Валядолид като опорен полузащитник. Направил кариера и превърнал се в легенда на Мадрид като бранител.

На вратата е Пако Буйо, заменил след пристигането си през 1986-а от Севиля Хосе Мануел Очоторена, юноша на Реал, тъкмо пробил в първия отбор и спечелил титлата като титуляр в първата от петте победни години на Петорката.

В защита личат имената на Антонио Маседа, играл малко заради травми и отказал се едва на 31 години от футбола през 1988-а, десният бек - институция и днес администратор в клуба Чендо, Хосе Камачо с неговите над 500 мача за Реал на левия фланг на отбраната, както и Санчис.

Рикардо Гайего, Рафаел Гордиьо, Васкес, Мичел и великият Хуанито - символът на духа на Реал, са в средата на терена, но последният си тръгва от Мадрид през 1987-а, а пет години по-късно автомобилна катастрофа отнема живота му.

Русият ангел - Бернд Шустер, се появява като метеор в сърцето на халфовата линия през 1988-а, като за 2 години става любимец на "Бернабеу", въпреки че идва от Барселона. Или пък... точно затова.

Хорхе Валдано, световен шампион от 1986-а с Аржентина, е друг от тарторите на Реал по това време, пристигнал в клуба през 1984-а и станал част от Петорката - Бандата. Хепатит В го принуди да спре с футбола през 1988-а, когато бе едва на 33. Нещастната съдба на тримата - Маседа, Валдано, както и на трагично загиналия Хуанито, е най-тъжната нотка в одата за Петорката на Ястреба.

Къде са останалите герои днес?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията