Къде бяха конкурентите му, когато Венгер поведе Арсенал?

13 от настоящите колеги на Арсен още играеха, а той вече водеше тренировките на "топчиите"

Sportinglife, Squawka.co.uk 12:00 ч., 03 Окт 2016
0
2313

На 1 октомври 1996-а Арсен Венгер се появи в Арсенал, като първото впечатление бе на пълен потрес.

"Той не приличаше на футболен треньор или мениджър, каквито аз познавах дотогава - разказва Йън Райт, голов сериен убиец на отбора от онова време. - Беше слабичък, с очила, висок и сакото му бе голямо. Малко ми приличаше на учител, усмихваше се, бе спокоен... Дотогава мениджър значеше някой, който крещи разярен по теб."

Венгер остана 20 години в Арсенал и все още е начело на тима. Но къде бяха тогава останалите 19 мениджъри, които днес водят отборите от Висшата лига? Интересен въпрос...

Преди 20 години през октомври Айтор Каранка играеше за Атлетик Билбао, откъдето тръгна за големия футбол. Бе на 23 и вече се говореше за него като за един от добрите защитници в Примера. Година по-късно Юп Хайнкес го взе в Реал, където стана европейски шампион.

Днес Каранка води Мидълзбро.

Клод Пюел, който в момента е мениджър на Саутхемптън, играеше все още в Монако (макар и на 35 години), когато Венгер отиде в Арсенал. Двамата се познават отлично, Пюел бе играч на Арсен в същия клуб от Княжеството.

Марк Хюз, сега наставник на Стоук, преди 20 години още играеше. Бе нападател на Челси и с неговите 32 години бе "старо куче" за Висшата лига.

Дейвид Мойс води Съндърланд, а през годините имаше сериозни противоречие с Венгер за начина, по който трябва да се играе футбол.

Когато Арсен дойде с очилцата и възголямото си сако в английската игра, Дейвид още бе на терена - на 33 години и с екипа на Престън.

Франческо Гуидолин - човекът под най-голямо напрежение за поста си във Висшата лига със Суонси, преди 20 години водеше Виченца. Едва на 40, той бе вече в шестата си работа на треньор, а тогавашният му период в клуба продължи 4 години и бе увенчан с полуфинал за КНК.

Един млад аржентински защитник вече се утвърждаваше като основен играч в Еспаньол през октомври 1996-а (основната снимка).

Клубът бе взел две години по-рано Маурисио Почетино (на 24 тогава) от Нюелс олд Бойс и той се превърна в основна фигура за цели 9 сезона. Днес води Тотнъм към титла и е основен съперник на Венгер. Нека кажем - най-близкият като география противник в свирепото лондонско дерби.

На същия ден, в който Венгер бе представен в Арсенал през 1996-а, Валтер Мадзари празнуваше 35-годишен рожден ден и бе без отбор.

Но вече имаше малък треньорски опит, а за да стане сам главен наставник му трябваха още цели пет години. През това време чиракуваше като асистент и изкарваше стажове из Европа.

През октомври 1996-а Еди Хауи вече бе играч в първия тим на Борнемут.

Момчето бе пробило от академията на клуба и макар да бе само на 18, се утвърди като титуляр. Днес води същия клуб във Висшата лига, където е най-младият мениджър (на 38 години).

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията