Къде бяха конкурентите му, когато Венгер поведе Арсенал?

13 от настоящите колеги на Арсен още играеха, а той вече водеше тренировките на "топчиите"

Sportinglife, Squawka.co.uk 12:00 ч., 03 Окт 2016
0
2152

Октомври 1996-а завари Тони Пюлис, един от големите "тръни" в петата на Венгер през годините, като мениджър на Джилингам. Едва на 38 тогава, уелсецът вече водеше втори отбор, а преди седмица отбеляза 1000 мача като треньор в английския футбол. Ветеран.

Славен Билич пристигна месец преди Венгер в Лондон, но при доста различни обстоятелства. През 1996-а той бе един 28-годишен защитник от немския Карлсруе, както и на хърватския национален отбор. Хари Реднап го купи в Уест Хем и феновете бързо го заобичаха. Днес отново е така, а 20 години по-късно Славен и на мястото на Хари - мениджър на Уест Хем.

Шон Дайш, който изживя ужасната съдба да загуби със спорен гол от Арсенал на Венгер в неделя, днес е мениджър на Бърнли.

Но преди 20 години играеше за Честърфийлд в третото ниво на английския футбол и бе здрав и боен централен бранител. Едва на 25 години по това време, бе минал през школата на Брайън Клъф за 4 сезона в Нотингам Форест, което днес определено оказва влияние в работата му.

На 27 години и в разцвета на силите си, Антонио Конте развяваше оредяващите си коси из терените с екипа на Ювентус през октомври 1996-а. Клубът бе актуален шампион на Европа под ръководството на Марчело Липи, а в същия сезон загуби финала от Борусия Дортмунд и стана първенец в Италия.

Днес Антонио е мениджър на Челси, но вече няма и следа от оредяващите коси - тупето ги крие.

На 35 години побеляващите коси на Алън Пардю бяха свидетелство за опита му по терените на Острова. Халфът току-що бе преминал в Барнет, където вече бе играещ треньор и правеше първите стъпки към кариерата на мениджър. Днес води Кристъл Палас, клуба на сърцето му.

След две европейски титли на клубно ниво и една с националния тим, 33-годишният Роналд Куман се бе завърнал във Фейенорд за един последен сезон на терена. През 1996-а, когато Венгер пое Арсенал, бранителят от Холандия караше и курсовете за треньор, едновременно с последните акорди на кариерата на играч.

Куман днес води Евертън.

Година преди да се появи Арсен, Майк Филън окачи обувките и се хвърли в занаята на треньорството. През октомври 1996-а бившият бранител на Манчестър Юнайтед бе асистент на Гари Мегсън в Блекпул и учеше професията.

Днес 54-годишният Филън е временен наставник на Хъл, където се оказа в ролята на спасител след ненадейното напускане на Стив Брус две седмици преди сезона.

Шампионът Клаудио Раниери, постигнал непостижимото с Лестър, преди 20 години вече бе утвърдено име в треньорския занаят в родината му. На 44 години той бе начело на Фиорентина, а кариерата му бе започнала цели 10 лета по-рано.
Спечели Копа Италия с тима от Флоренция, преди да мине през Валенсия и да се озове в Англия, за да започне битка с Арсен Венгер.

На 29 години и без особени достойнства като играч, русолявият капитан на втородивизионния Майнц Юрген Клоп тичаше неуморно в центъра на терена за отбора си през октомври 1996-а. Както сам казва за себе си: "Знаех какво да правя, но не умеех да го правя".

Германецът изкарва кариерата си в долните дивизии на родината, но днес води Ливърпул доста успешно и е от конкурентите на Венгеровия Арсенал.

Генералът на халфовата ми линия - така Боби Робсън наричаше Пеп Гуардиола и през октомври 1996-а го поставяше в сърцето на Барса. На 25 години тогава, полузащитникът бе в разцвета на силите си. Днес, 20 години по-късно, точно Пеп е основният претендент за титлата като мениджър на Манчестър Сити.

И накрая, за десерт - големият враг.

Да кажем, че Венгер и Моуриньо не се харесват, би било доста меко изказване. Те не могат да се понасят, Специалния нарече французина воайор, Арсен отвърна с не по-малко обидни думи. Двамата дори се вкопчиха край тъчлинията на едно дерби Челси - Арсенал преди 2 сезона.

Преди 20 години през октомври Жозе бе в екипа на сър Боби, когато двамата водеха Барса - в началото като преводач, после като асистент, за да стигне до славата като мениджър години по-късно.

Тогава на 33, Моуриньо вече показва разбиране за играта, твърдят всички, които го познават от онези години в каталунския гранд. И даваше съвети на Гуардиола, с когото пък имат съвсем отделно и не по-малко интересно и напрегнато съперничество, вече край тъчлинията.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията