Мислех, че разбирам от футбол. Тогава срещнах Кройф

Емоционалната реч на Пеп Гуардиола при представянето на последната автобиография на Йохан

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 07 Окт 2016
0
16638
GETTY IMAGES

Двамата му синове бяха там. Единият - биологичен, с неговото име Кройф. Другият - този, когото създаде на игрището и край него - Гуардиола.

Представянето на автобиографията на Йохан посмъртно събра Жорди и Пеп в Лондон, за да говорят за човека, който промени и техния живот, а и курса на играта футбол.

Книгата се преиздава със заглавието, с което е известна и преведена на 7 езика още преди години - "My Turn", което на български може да се разбере и като "Моето движение" (обръщане, финт) - двусмислие за прочутото изпълнение, започнато от Кройф и станало известно като "Cruyff turn", а и от английското - "да си на ход, на ред".

Новото в последното издание са няколко глави, добавени в последните 24 месеца преди смъртта на Летящия холандец, който - по думите на съавтора журналист Яп де Гроот, вече е знаел, че краят е близо, докато двамата са добавяли записките на Кройф.

В книжарницата Waterstones на Тотнъм Корт Роуд дойдоха футболни хора като Глен Ходъл и Анди Грей, за да видят и чуят какво ще кажат за великия холандец хората, които го познават вероятно най-добре след съпругата му.

"Мислех си, че разбирам от футбол - каза Пеп. - До момента, в който срещнах Кройф.

След това разбираш, че това е нов свят. Други треньори казват много неща, но той ти говори нещо съвсем различно. Той ни помагаше да разберем играта футбол. Да си отговорим на въпроса "защо".

Аз имах огромен късмет. И продължавам да съм щастливец с кариерата, която имам. Днес седя тук пред вас като мениджър на Манчестър Сити, а преди това бях треньор на Байерн и Барселона. Нищо от тези неща нямаше да се случи, ако не бях срещнал Йохан. Нямаше да е възможно.

Познанството ми с него беше като да ходиш в Университет всеки ден.

Ако започна да говоря за тактика, ще останем тук поне ден-два. Твърде голяма тема. Но за философията... Той създаде специален начин, по който стъпка по стъпка да виждаме и правим нашия футбол.

Барселона беше голям клуб и преди Кройф, но нямаше култура, нямаше идентичност. Той пристигна и каза - ще играем така. Всички го следваха.

От академията, от седемгодишните, деветгодишните... Днес отивате там и виждате техните тренировки, те са като на първия отбор в своята същност. Той създаде тази система. Йохан изгради нещо от нищо.

За да го постигнеш се иска харизма. Не просто познания, а харизма. И да си голяма личност, да имаш характер. Всеки разбира по нещо от футбол, но да имаш смелостта и характера да кажеш "не, ще го правим по този начин", ето това е трудното. Всичко е възможно, когато си уверен в това, което правиш.

Днес всички около футбола говорят кои са най-добрите треньори. Говори се за трофеи, титли, успехи, медали. Но това е огромна грешка. Ние, треньорите, всъщност сме част от големи клубове и имаме големи играчи.

Това, което има значение е какво влияние имаме върху следващото поколение. Върху играчите.

Йохан имаше такова - помня от Аякс Марко ван Бастен, Рийкард - те станаха треньори. От Барселона мнозина също го последвахме - от играчи станахме треньори. Той просто е най-влиятелният човек във футбола."

След този монолог думата взе Жорди, синът на Йохан по кръв:

"Ако баща ми можеше да избира един човек, който да седи до мен на представянето на тази книга, той щеше да посочи Пеп. И съм сигурен, че ако гледа футбол отнякъде днес, е привърженик на Манчестър Сити, наред с Барселона и Аякс. Така, както харесваше Байерн, когато Пеп бе там."

Наследството на Кройф няма скоро да напусне футбола при толкова ученици наоколо. Всички те ежедневно са посещавали Университета, докато са работили с Йохан.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията