Защо е вечно и защо е дерби?

В събота най-големият мач у нас се завръща - доказателството са шумът и истерията около него

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 14 Окт 2016
0
2275
Lap.bg

В събота в София има мач, който раздели мнения, освободи поток от декларации, дълги и невинаги ясни, а в социалните мрежи отприщи дискусии, в които добрият тон бе кът.

ЦСКА-София срещу Левски, пише в официалната програма на БФС. И това действително е завръщането на вечното дерби на България, което от края на 2014-а не е имало издание в родния футбол.

Разбира се, както всичко у нас, и по този казус няма двама, които да са на едно мнение. Или по-скоро - няма две групи, които да са единни в гледната си точка.

Левскарите решиха да го ударят на юридически аргументи и говорят за обявяването на ПФК ЦСКА АД във фалит, за сменянето на името на Литекс и преместването му в София... Всичко това е така, на хартия. И тяхната позиция е разбираема като имат идеален мотив за подигравки - и не ги спестяват на врага.

Но и те, а и цесекарите, готвят хореография и ще напълнят поне секторите Г и Б на националния стадион, което едва ли биха направили, ако играе Литекс. Срещу когото и да било от софийските отбори.

"Червените" са надъхани с видеа, продават сравнително добре билетите предварително онлайн, изобщо - готвят се за дерби. Две гледни точки. Дотук.

Самото им присъствие на двата края на скалата, означава само едно - дербито се завръща. Щом има антагонизъм, стигащ до крайности в декларациите, както и недопустимото за официален сайт на футболен клуб да не казва името на противника си на терена (този на Левски, който пише, че мачът е срещу преименувано дружество), щом омразата се лее в социалните мрежи, щом полицията е на крак в огромна численост...

Вечното дерби се завръща.

Няма друг мач, който да накара всички да щуреят в словоизлияния, да се надпреварват в остроумие и да се къпят в омраза и анти-настроение.

ЦСКА е разделен, като някаква част от феновете не харесват случващото се на "Армията", а някаква част от тях дори си направиха нов клуб. Те имат други гледни точки, сигурно дори няма да гледат дербито.

Слависти, локомотивци, фенове на двата пловдивски отбора - всеки има мнение и го каза в дните преди този 15-и октомври, като да потвърди очевидното. Дербито се завръща.

Иначе нямаше да има такава истерия, нямаше да се коментира на по 4-5 страници от вестници и да заема толкова място в онлайн пространството.

Затова е и вечно - защото без него няма да е същото, усетихме го за 2 години, в които ЦСКА и Левски не се срещаха. С всичките му лоши страни, кусури, напрежение и негативна енергия, без едно такова съперничество спортната и футболната ни пирамида е неустойчива като кула от карти.

В събота те се завръщат. Ще има над 15 хиляди, рекордна посещаемост за сезона - със сигурност.

Ще са пълни секторите зад вратите - Г и Б, ще има хореографии, ще има транспаранти с обиди и закачки, ще има емоции, а дълго след края ще има и отзиви, придружени с пръски от слюнка на загубилите и ужасно "закриване" с хитроумие и злобичка от победилите.

Ето това е най-яркото доказателство, че това не е обикновен мач от първенството. Някои хора опитват да ни кажат обратното, но и те са наясно, че се самозалъгват.

Юридически казуси, дружества, дела и документи - всичко това не е футбол. На терена в събота червени и сини ще се срещнат, а на трибуните сблъсъкът ще е не по-малко здрав, да се надяваме - поне без сериозни ексцесии.

Не играят две дружества. Играят две идеи - червена и синя.

ЦСКА - Левски е футболната война на България, с която израснаха поколения. И дербито не е наречено "вечно" просто ей така.

Вечно е, защото около него се върти съдбата и на двата клуба. И не само - колко хора в страната, освен да симпатизират на своя местен тим, са или от ЦСКА, или от Левски?

Те са скачени съдове. Преливат си не само омраза, но и живителната течност на чуждия провал, както и хранителната подправка "взаимна ирония и подигравки".

Има го навсякъде по света.

В събота то се завръща. Вечното дерби. Променено, с нови гледни точки, с нови конфигурации и групи около него.

Но със сигурност с наново разпалена страст.

И ако не вярвате, просто изчакайте до мача, вижте видеата около него и отзивите след него.

И кажете после пак - това обикновен двубой от родния футбол ли е?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията