Топ 10 на най-успешните футболисти под наем във Висшата лига

Преотстъпването често е успешната алтернатива на безразборните харчове

Sportinglife
Sportinglife 14:25 ч., 13 Яну 2015
0
574
Getty Images

Януари на е най-добрият месец за пазаруване и това правило често се потвърждава в английската Висша лига.

Много от мениджърите на Острова обаче до последните часове на 31 януари ще държат парите в ръцете си в опити да запълнят някоя дупка в съставите си.

Сделките под наем се оказват добро решение независимо от целта. Едни се борят да не изпаднат, други се целят във върха, трети са раздирани от контузии, а четвърти просто не искат да попаднат под ударите на финансовия феърплей.

И въпреки че немалка част от наемите не се развиват по план, историята ще запомни тези, които направиха фурор, докато бяха преотстъпени.

Представяме ви топ 10 на най-успешните футболисти под наем в Премиършип.

1. Хенрик Ларсон, Манчестър Юнайтед

Когато пристигна на "Олд Трафорд", легендарният швед беше на 35 години. Затова мнозина питаха Фърги дали е сигурен, че го иска на тази преклонна футболна възраст.

Ларсон не само, че се приспособи бързо в състава на "дяволите", но им помогна за спечелването на титлата. Ларсон запълни празнината в нападението на Юнайтед и показа същия професионализъм, който демонстрираше и в най-добрите дни от кариерата си.

2. Ландън Донован, Евертън

Обикновено сме свикнали някои от звездите на Висшата лига да завършват футболния си път в Америка, а не обратното.

Ландън Донован обаче прекара два успешни периода под наем в Евертън и "карамелите" със сигурност съжаляват, че не го привлякоха за постоянно. 

3. Даниел Стъридж, Болтън

Когато прие предложението да се присъедини към отбора на тогавашния мениджър на Уондърърс Оуен Койл, националът на Англия бе в тежък период.

От дълго време бе закотвен на пейката на Челси и нещата на вървяха. Той обаче се вписа отлично Болтън и отбеляза осем гола.

4. Микел Артета, Евертън

Испанският полузащитник пристигна на "Гудисън парк" през 2005 г., след като не успя да се утвърди в отбора на Реал Сосиедад.

Много скоро му бе предложен постоянен договор, след като демонстрира безспорни качества. Струваше 2 млн. паунда, което не е зле, нали?

5. Гарет Бари, Евертън

Звезда и капитан на Астън Вила, след което добри години в Манчестър Сити. Постепенно обаче Бари загуби влияние в състава на "гражданите" и бе преотстъпен на Евертън. Обстановката му допадна и вече е важна част от отбора на Роберто Мартинес.

6. Ромелу Лукаку, Уест Бромич

Младият белгиец си извоюва прозвището Краля на наемите. По време на наема си в Уест Бромич той отбеляза 17 гола и помогна на бирмингамци да се спасят от изпадане.

Всеки друг мениджър на Челси едва ли би изпуснал перспективния голмайстор, но не и Жозе Моуриньо...

7. Юрген Клинсман, Тотнъм

Ако си германец и си желан в сърцето на Англия, значи има защо. Юрген си бе извоювал място в Залата на славата на Тотнъм преди да се завърне на "Уайт Харт Лейн" като преотстъпен през 1997 г. и да отбележи 9 гола.

8. Карлос Тевес, Уест Хем

Тевес пристигна в източен Лондон със сънародника си Хавир Масшерано по силата на странна сделка. Карлито сякаш бе създаден да играе за "чуковете", а феновете продължават да го боготворят, въпреки че след това носи екипите на манчестърските Юнайтед и Сити.

В последния кръг отбеляза победно във вратата на "червените дяволи" на "Олд Трафорд" и Уест Хем се спаси от изпадане.

9. Роби Кийн, Лийдс

Ирландецът премина от Ковънтри в Интер през 2000 г., но се оказа излишен след уволнението на Марчело Липи на "Джузепе Меаца". Лийдс го върна във Висшата лига под наем, след което го привлече за постоянно след 9 гола в 18 мача. Роби все още играе за американския ЛА Галакси.

10. Франк Лампард, Манчестър Сити

В Щатите го очакваха с отворени обятия, но тъй като сезонът в МЛС започна едва около Нова година, Франки подписа договор за преотстъпване в Манчестър Сити, което изглеждаше почти немислимо. Отначало беше за няколко месеца, след което наемът бе удължен до края на сезона.

Лампард показва високо ниво и кой би го обвинил, че остана във Висшата лига, след като се справя добре и намери стадион, на който е желан? На Острова дори се шегуват, че Франк изглежда странно с тъмносиньото на Челси. Повече му отивало небесносиньото на Сити...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията